how to: een menstruatiecup applicator maken

cup-home

De menstruatiecup, wát een goede uitvinding. Mijn vorige blog gaat hierover en er is online heel veel info te vinden over het hoe en wat, dus dáár ga ik het verder niet over hebben.

Een  menstruatiecup is eigenlijk de logische volgende stap in het rijtje maandverband, tampons… cupje. en nee, helemaal nieuw is het niet, zo’n twintig jaar geleden werd in Nederland al ‘de Keeper’ geïntroduceerd, maar Nederland was er toen nog niet ‘bio’en ‘groen’, men had een afkeer voor makrobiotisch en homeopatisch’ en was er gewoon nog niet klaar voor.
Ik ook niet, al heb ik er toen wél eentje geprobeerd, maar ik was nog jong en vond het maar raar en een beetje eng en het werd he-le-maal niks! Eigenlijk wel jammer, want omdat je er maar eentje nodig hebt, die je wel tot 15 jaar lang kunt gebruiken (het tussendoor steriliseren doe je ook zelf) is een cupje zeer milieuvriendelijk en spaar je zo een kleine zeshonderd euro per tien jaar uit. Tel daarbij op dat het fantastisch goed werkt en klaar is Clara!

Inmiddels ben ik helemaal overtuigd, helemaal om en kocht ik ruim drie maanden geleden mijn eigen MeLuna cupje, in schattig roze.

IMG_20150207_112225

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

and_tampons

 

 

 

 

 

 

 

Je staat wel even raar te kijken als je het dingetje uitpakt want door de foto’s had ik iets veel groters verwacht. Maar een

ingebracht

menstruatiecup is niet langer dan een tampon,  is veel flexibeler en je voelt hem niet zitten, écht niet, zelfs ik niet! Het is een zacht siliconen cupje wat je oprolt en met de vingers inbrengt in de vagina. Het cupje vouwt zich open (moet je wel ff checken) sluit vlak onder de baarmoedermond de vagina af en vangt het bloed op.

Ik merkte dat bij mij het inbrengen soms heel gemakkelijk, maar soms toch ook wel een beetje moeizaam ging. Ik sta nu eenmaal niet bekend als een geduldig typje en ik vind dat met mijn halve hand grutten in mijn geslacht nou ook niet altijd zo prettig. Het viel me op dat er best wel leuke accessoires op de markt zijn zoals hoesjes, mapjes, sterilisatie eitjes enz, maar wat ik eigenlijk zocht was een applicator, zoals bijvoorbeeld de  Tampax tampons hebben. En dan geen wegwerp ding, nee eco verantwoord en ‘groen’.

Maar dat bestaat dus nog niet.  Op het juiste spoor gezet door iemand die ook zoiets zocht heb ik zelf iets bedacht,  en het werkt wonderwel goed. Ik maakte het van recyclemateriaal, dus meteen groen en eco!

Je hebt 4 dingen nodig: twee vitamine bruispillen buisjes, waarvan eentje smaller is dan de ander,  een zaagje en en schuurpapiertje.

IMG_20150207_111759

Zaag de onderkant van de dikste buis en maak de randen glad met schuurpapier. Zorg dat de dikste buis zo’n 4 cm korter is dan de dunste buis, maar ze moeten natuurlijk wel lang genoeg blijven om als applicator te kunnen dienen.
De kleinste buis gewoon zoals ie is (incl. dop)

IMG_20150207_111843

Schuif de smallere buis buis achterstevoren in de bredere buis

IMG_20150207_111919

Vouw je cupje in de C vorm

IMG_20150207_112312

Schuif het  in de bovenkant in de buitenhuls, aan de kant waar de dop zat,
maar let op dat daar geen scherpe randjes aanzitten.

IMG_20150207_112355

 Schuif nu de smalle buis onderin de brede huls tot je de cup raakt

IMG_20150207_112406

je applicator is, mits gesteriliseerd, nu klaar voor gebruik. Schuif nu de applicator voorzichtig in je vagina. Eventueel kan je een heel klein beetje glijmiddel gebruiken. Duw de onderste buis rustig in de bovenste huls, waarbij je een beetje eraan draait. Span je spieren in je vagina en trek dan de applicator er voorzichtig uit. Even met je vinger navoelen of de cup goed is uitgeklapt en klaar!

IMG_20150207_112430

De cup is goed geplaatst als hij volledig uitgeklapt  tegen of vlakbij je baarmoedermond zit.

Geef een reactie