pleidooi voor niet-sporters

‘Ga sporten’  is jarenlang DE oplossing voor alle problemen, gepropageerd door… mensen die graag sporten. Zij zijn de happy few die door het sporten een lekkere endorfine-shot krijgen en zich daardoor heerlijk en gelukkig  voelen. Endorfine werkt perfect tegen depressies.
Een groot deel van de mensen is echter helemaal niet gemaakt om zo intensief te bewegen. Hun lijf kan dit niet aan, zij ervaren pijn, blesseren gemakkelijk en erger nog: zij krijgen geen belonende endorfine-stoot door lichamelijke inspanning. Zó intensief bewegen is door de mens bedacht, in de natuur doen bijv. mensapen het liefst alleen het aller-allernoodzakelijkste wat nodig is om te overleven. Als inspanning niet nodig is… luieren ze. Luiheid is ook natuurlijke staat van de mens. Beetje slapen, beetje neuken, beetje je kostje bij elkaar scharrelen… relaaaax!
Uit recent onderzoek is ook nog eens gebleken dat je door te sporten niet kunt afvallen.
aerobics met jane_.JPG
Vóór Jane Fonda (later bekende ze in die tijd psychische problemen, een negatief zelfbeeld en boulimia en anorexia te hebben gehad) kwam met haar aerobics gekte was een sportschool alleen voor bodybuilders (waarover we gniffelden) boxers, judoka’s en andere mannelijke mannen. Als vrouw ging je daar echt niet naar binnen. Inmiddels is het mainstream geworden.  Wij leven in een samenleving waar er aan alle kanten flink geld aan onze onzekerheden wordt verdient (en wij dus zo onzeker mogelijk worden gehouden) en waarin dus ook je figuur, je gezondheid, sporten en het repareren van blessures flink kassa is.  Door jarenlang koppelen van de term ‘sport’ aan ‘slank en gezond’ is het een soort kerk geworden met indoctrinaties waartegen je niet mag schoppen.
Maar als jij er zo eentje bent die, net als ik, sporten nooit leuk gevonden heeft, zich met tegenzin naar een sportschool sleept, allen maar sport omdat anderen zeggen dat het zo goed voor je is, na het sporten alleen maar heel erg moe is en overal pijn heeft,  van het sporten geen grammetje afvalt, en het na maanden proberen nog steeds vervelend vind en nog steeds die endorfinestoot niet hebt gekregen,  waarom zou je er dan  in hemelsnaam eigenlijk mee doorgaan?  Omdat anderen het zeggen? Omdat de tv het zegt? Omdat het dure sportschoolabonnement al is betaald?momgame

Zoals gezegd, sommige mensen voelen zich heerlijk bij sporten en zij moeten er ook vooral mee doorgaan. Hun lijf vaart er wel bij.
Maar als je je in bovenstaande opsomming herkent dan is sporten misschien gewoon niets voor jou en dat mag je best toegeven, want de groep die er net zo over denkt wordt (gelukkig en eindelijk) steeds groter…
bewegen
Sporten is bewegen, maar bewegen is nog geen sporten.
Bewegen (als je kunt) is leven, bewegen is lekker, bewegen deed je als kind heel graag, bewegen is nodig om spieren, gewrichten en ruggengraat soepel te houden. Bewegen laat je hart beter pompen, je bloed rondstromen,  gaat o.a. osteoporose tegen. Rust roest.
In onze moderne maatschappij doen wij iets wat vroeger bijna niet voorkwam: urenlang zo goed als stil zitten, bijvoorbeeld achter tv of pc. Zo stil heeft de mens nog nooit gezeten.
achter de pc
Steeds meer artsen raden daarom tegenwoordig aan om minimaal  een half uur per dag te bewegen. En die winst heb je zo behaald:  ik fiets daarom naar mijn werk, en naar de supermarkt, ondanks pijnlijke knieproblemen.
Wat doe jij om te bewegen?

ministry of silly walks

Geef een reactie