alternatief voor shampoo en een jeukende hoodfhuid: bakingsoda methode

Soms is teruggrijpen naar vroegere wijsheid beter dan moderne wijsheid. Oh had mijn oma dit maar geweten! Arme vrouw, zij geloofde onvoorwaardelijk in alles wat de moderne tijd haar te bieden had. Oma had vaak last van gekmakende jeuk op haar hoofd. Ik heb het helaas ook, vaak worden vakanties, feestjes en etentjes voor mij verpest door plotseling opkomende hevige jeukaanvallen op mijn hoofd (maar daar heb je het natuurlijk niet over in gezelschap!) Tijdens een jeukaanval krab ik mijn hoofdhuid tot bloedens toe open. Ik heb zelfs wel eens een paar uur tussendoor vrij moeten nemen van mijn werk om snel snel thuis mijn haar te wassen wegens zo’n aanval! (toen zat hebt bloed al onder mijn nagels). Teatree olie helpt, maar dat ruikt zó sterk dat mijn lief er spontaan ademhalingsproblemen door krijgt. Geen ff snel onopvallende oplossing aan de eettafel dus.

Als je een jeukende hoofdhuid bespreekbaar maakt heeft iedereen wel dé oplossing voor je, namelijk: hun eigen shampoo. Want die is goed, zij krijgen daar zelf toch ook geen jeuk van! Dus heb ik  thuis inmiddels 2 kratjes vol met verschillende goedbedoelde mij aangeraden flesjes shampoo en cremespoeling. En á minimaal €2,95 per fles (vaak nog veel duurder) zijn dat ware schatkisten geworden! Maar er is er niet eentje, ook niet de medicinale shampoos en die peperdure designershampoos, die mij niet achterlaat met de kriebels.
Shampoo totaal chemisch, een lekkere mix van superontvetters, huidverwekers, siliconen, parabenen, terugvetters, glansmiddel en en lekker luchtje. Super chemisch, ondanks ‘natuurlijke’ toevoegingen (meestal een fractie van het een of andere extract). Ook zit er een plakmiddel in wat vuil aantrekt, zodat je lekker vaak je haar gaat wassen en dus veel meer shampoo koopt. Dat wat wij ‘zeep’ noemen heeft al zo’n dertig jaar niets meer met zeep te maken, maar is een chemische detergent (superontvetter). Het haar hoeft ook niet meer schoon te zijn om schoon aan te voelen, daar zorgen de siliconen wel voor. Dus is het eigenlijk best logisch dat steeds meer mensen hier last van krijgen. Sommigen acuut, anderen, zoals ik, bij wie de overgevoeligheid langzaam opbouwt tot je op een dag ineens helemaal nérgens meer tegen kunt. Dat punt bereikte ik ongeveer twee jaar geleden. Voor die tijd was ik gevoelig, na die tijd had ik gewoon constant jeuk op mijn hoofd.

Tot 5 februari 2014.
Via facebooks  energieke vrouwenacademie kwam ik in contact met vrouwen die wat meer nadenken over wat nu echt gezond is, groen en natuurlijk is, die open staan voor oplossingen,  die out of the box denken, en die tijd willen investeren in het anders doen van de dingen in het leven waarvan blijkt dat die op de huidige manier niet goed voor hen werken. Daar merkte ik dat er een boel vrouwen zijn met hetzelfde shampoo/jeuk probleem. En ook zag ik ineens dat er een boel dames zijn die hun haar helemaal nooit meer met shampoo wassen, en die na een paar weken doorbijten uiteindelijk prachtig glanzend, vol en dik haar kregen, net als onze overgrootmoeders vroeger hadden! Niks vet, niks jeuk, niks stank! Ook las ik er tips om mijn haar op een heel andere manier te gaan wassen en jeukvrij te worden.

Een van de zeeploze manieren is de bakingsoda methode, ook wel de no poo methode genoemd.

Ik ben daar op woensdag 5 februari 2014 mee begonnen en al is het wat raar, het werkt!

Het Principe

Op een milde manier herstellen van de natuurlijke staat van haar en hoofdhuid. Het haar is gewend geraakt aan zeer ontvettende chemische shampoo en je hoofdhuid is gewend om dit te compenseren met extra talgaanmaak. Die balans moet zich herstellen. Het kan een paar weken duren voordat haar en hoofdhuid zich aan deze zeer milde methode van reinigen hebben aangepast.  Je haar kan de eerste weken iets vettig aanvoelen. Houdt moed. Als je hier doorheen bent, maakt je hoofdhuid veel minder talg aan en wordt de tijd tussen wasbeurten steeds langer en langer. Deze methode werkt ook heel goed tegen hoofdschimmels, roos en andere huid-ellende op het hoofd. Uiteindelijk bereik je de natuurlijke staat van je hoofdhuid, jeuk en roos vrij!  Je haar is dikker, voller en gezonder, en dat zie je!

Wat heb je nodig

verbluffend weinig: 1 eetlepel baking soda/zuiveringszout, kokend water en een spuitfles.

baking soda van het merk arm & Hammer, voor 2 euro te koop bij tokos. niet verwarren met bakpoeder, da’s iets heel anders! 

 

Recept:

 • – doe 1 eetlepel baking soda in een mok.
 • – Schenk een beetje kokend water erop en roer meteen om tot het niet meer bruist.
 • – Even laten bezinken en als je nog wit poeder ziet dan weer wat kokend water erbij doen en roeren.
 • – Ga hiermee door tot de soda niet meer bruist.
 • – Laat iets afkoelen.
 • – doe het in een lege spuitfles.
 • – Vul de fles aan met warm water.
 • – klaar voor gebruik!

Gebruik

Gebruik de baking soda shampoo op droog haar. Spuit het vooral op de hoofdhuid, want daar is het het vetst. Masseer het heel goed in met de vingertoppen. Neem hier de tijd voor en doe de gehele hoofdhuid. De shampoo moet goed in contact komen met het vet op huid en haren. Laat het nog zeker 3 minuten inwerken daarna uitspoelen.  De eerste paar keer kan je haar heel droog en stug aanvoelen, dat gaat over.
Als je haar niet lekker schoon is na het wassen, masseer dan de volgende keer wat langer door en/of laat het mengsel langer inwerken. Vindt je eigen perfecte manier.
Je kunt eventueel een paar druppels etherische olie toevoegen aan deze ‘shampoo’ maar houdt hierbij wel rekening met de eigenschappen van de etherische olie. Geuren als lavendel, ylang-ylang, of passievrucht zijn heerlijk, maar je kunt het ook heel goed zonder luchtje doen.

Cremespoeling

Als je haar stug aanvoelt (bij mij de eerste keer wel) dan kan je het na het wassen naspoelen met appelazijn. Het moet echt specifiek appelazijn zijn, dat werkt zeker 50% beter dan gewone azijn. Het is te koop bij eco-winkels. En nee, dan ruikt je haar niet zuur! Doe een flinke scheut appel azijn in een beker of flesje, vul het aan met dezelfde hoeveelheid water en spoel je haar hiermee. Even laten inwerken, uitspoelen en klaar! Gewone azijn kan ook, maar vooral appelazijn laat je haar mooi glanzen en de azijn lost alle laatste restjes vet en bakingsoda op.

Wát een ontdekking en in een klap minstens 75% minder jeuk. Wow!

Mijn no poo ervaringen vanaf 5 februari 2014

 

1e keer
Mijn haar voelt na de eerste keer no poo aan als een en al klit en touw. Waarschijnlijk ook omdat ik gewone azijn gebruikte. na het wassen bleef ik achter met een gloeiende hoofdhuid van al het inmasseren, maar nee: GEEN JEUK! Mijn haar was dan wel wat stugger, maar had ineens wel enorm veel volume. En ook de volgende dagen heb ik geen jeuk gehad, behalve één plekje toen ik een regenbui op mijn kop kreeg.
2e keer
Gisteren één jeukplekje na die regenbui. Ik heb de plek licht gemasseerd met een beetje bakingsoda mengsel (want ik had een hele fles gemaakt) en ja hoor: jeuk weg! Niet meer teruggekomen! Zojuist mijn haar voor de tweede keer met bakingsoda gewassen. Voelt lekker en mijn haar is opzienbarend minder stug dan de vorige keer.
Het enige nadeel wat ik kan bedenken:
Ik mis het shampoo gevoel, en het schuim. We hebben geleerd dat dát wassen is, met veel shampoo en veel schuim. Overigens is dat schuim  kunstmatig en door de jaren heen steeds meer en meer toegevoegd aan onze wasmiddelen, maar ja, we zijn het inmiddels wél gewend: schuim = schoon (denken we).  Dat is dus een idee wat ik moet gaan afwennen.
Ik zal deze no poo methode blijven gebruiken, afgewisseld met andere natuurlijke wasmethodes, tot mijn haar zo gezond is geworden dat ik nog maar heel af en toe hoef te wassen.

2 thoughts on “alternatief voor shampoo en een jeukende hoodfhuid: bakingsoda methode

 1. Hoi Katinka,

  Ik ken je nog van Eddie’s forum. Ik heb ook altijd last gehad. Een tijdje geleden stapte ik over op Aleppo zeep. Dat is zeep gemaakt van sodium,olijfolie en laurier. Geweldig spul. Ook voor mensen met eczeem. Is makkelijk mee te nemen op vakantie. Je kunt je er mee wassen,shampoo en ook je kleren ermee wassen. Erg multi functioneel. Alleen niet iedereen zal de geur waarderen. In Syrische winkels kun je het voor 2 euro kopen. Bij de reform kost het rond de 5 euro. Je doet er 3 a 6 maanden mee.
  Ik heb vermoedelijk een allergie voor SLES/SLS Gebruik 1x in de week shampoo van LOGONA of AUBREY. Er zijn ook mensen die helemaal niets gebruiken,maar dan moet je echt 6 weken met vet haar willen voordat het weer een beetje opknapt. De zogenaamde no POO mensen. Die dus helemaal geen zeep of shampoo

  Met wasnoten heb ik geen ervaring.

 2. Voor je huid zou je eens Lactacyd Derma (de lichaamsvariant, niet de intieme wastablet dus) wel eens kunnen proberen. Zit geen zeep of andere huidlaagafbrekende troep in. Het werkt, kijk maar naar mij, mensen schatten mij altijd 10 jaar jonger in!

Geef een reactie