blaasontsteking zelf genezen en voorkomen

To pee or not to pee, that is the question!

Ineens voel je het: je hebt aandrang om te plassen, maar als je plast zijn het maar een paar druppeltjes, al dan niet met bloed. En het doet zeer alsof je kokende glassplinters plast. Het doet zó vreselijk veel pijn, pijn tot in je voetzolen, pijn tot in je kaken! Je voelt je ellendig, koud en rillerig. Oh nee hé, blaasontsteking! (Cystitis/urineweginfectie)

Ik heb al blaasontstekingen vanaf mijn zevende, tot ik zo’n tien jaar geleden eindelijk doorkreeg wat ik fout deed en wat ik moest doen om het te genezen. Nu heb ik er al jarenlang geen last meer van. Ik zal je dus vertellen wat ik inmiddels weet, en wat je zelf kunt doen om die nare blaasontstekingen te voorkomen en te genezen. Mijn methode wordt inmiddels door heel veel vriendinnen, kennissen en collega’s met succes toegepast, dus ik kan gerust zeggen: het werkt!

De oorzaak:
Even kort door de bocht, op internet is er al genoeg info over te vinden.
In de endeldarm bevinden zich bacteriën, waaronder de Escherichia Coli. Die bacteriën horen daar te zijn. Tussen de anus en de vagina zit maar een klein stukje huid: het perineum. Het gebeurt dus soms dat de bacteriën die in de anus thuishoren onverhoopt terecht komen in de urinebuis. Nu is de urinebuis bij vrouwen veel korter dan bij mannen en hoe korter de buis, hoe sneller de bacteriën in de blaas terecht komen. Blaasontsteking is dan ook altijd beschouwd als vooral een typisch vrouwenkwaaltje en werd/wordt als zodanig nooit zo heel erg serieus genomen. (Brandende blaas, huisvrouwen ongemak, kou op de blaas…). Dat zou wel moeten want als die bacteriën via de urinebuis in de blaas terecht komen gaan ze zich daar als een gek vermenigvuldigen en het  resultaat is een infectie: Blaasontsteking. En blaasontsteking is een hele agressieve ontsteking die via je blaas kan doorslaan naar je nierbekken. Vat het niet licht op: een blaasontsteking is erg pijnlijk, maar een nierbekkenontsteking is echt heel gevaarlijk!

Hoe herken je een blaasontsteking:

Dat verschilt. Sommige vrouwen voelen er niet zoveel van, anderen (ikke dus) slaan dubbel van de pijn. De bekendste klachten zijn:

 1. constante aandrang om te plassen
 2. hele kleine beetjes plassen, soms maar een paar druppeltjes
 3. pijn bij het plassen, of een branderig gevoel. Soms en beetje, soms heftig, soms voelbaar tot in de voetzolen of de kaken
 4. soms bloed in de urine
 5. rillerig gevoel/koorts
 6. pijn in de onderbuik
 7. troebele/donkere urine

Genezen:
Voor alle duidelijkheid: Het is bij een beginnende blaasontsteking niet nodig om een antibioticakuur te nemen, maar wél als je al langere tijd met de blaasontsteking rondloopt, of als de ontsteking blijft aanhouden. Neem in dat geval gewoon geen risico en ga naar je huisarts, voor een antibioticakuur. Die kuren zijn door de jaren heen steeds zwaarder geworden omdat de bacteriën steeds resistenter zijn geworden. De huisarts zal je vragen om ‘een gewassen plas’. Dit betekent dat je eerst een klein beetje urine moet laten lopen voordat je de rest in een schoon potje plast. De eerste plas van de ochtend is het beste, daarin zitten de meeste bacteriën. Als je vaker last hebt is het handig om altijd een bij de apotheek verkrijgbaar afsluitbaar containertje paraat te hebben. (anders is het zo zonde van je dure tupperware!)

Als je bij de eerste tekenen van een blaasontsteking onderstaande stappen uitvoert dan heb je een hele grote kans dat je daarmee kunt volstaan en al binnen een ochtendje flinke verbetering merkt. (werkt in ieder geval al jaren goed voor mij en mijn vriendinnen, kennissen en collega’s!)

Je hebt 3 dingen nodig:
A – Solidago complex van dr. Vogel
B – extra geconcentreerde cranberry pillen. Ik gebruik cranberry Xtra van Lucovitaal, maar het merk maakt niet uit, als het maar extra geconcentreerd is.  De pure cranberry zonder overige toevoegingen volstaat.
Solidago is vochtafdrijvend, en in Cranberry zit een enzym wat de urine voor de Escherichia Coli bacterie ongeschikt maakt om zich te vermenigvuldigen.  Ik ben geen fan van het wegdrinken van liters cranberrysap. Je weet nooit of er wel genoeg van het juiste enzym in een fles cranberrysap zit en moet echt meerdere  flessen wegwerken voor het en beetje resultaat geeft. Plus het is mij te zuur en al dat zuur moet je later ook weer via je arme beschadigde urinebuis uitplassen!
C – liters Water!

Wat moet je doen:

 1. vul 2 literflessen met water, en per fles 20 druppels Solidago. Flink doordrinken tot beide flessen leeg zijn. (en geloof me, dat is best zwaar!
 2. slik tegelijk een dubbele aanbevolen dosis van de cranberry pillen en herhaal dat nog 2 x, om het uur.
 3. Plassen, plassen, plassen en spoelen, spoelen, spoelen! Je zult merken dat het plassen vrij snel al makkelijker gaat, en minder pijn gaat doen.

Blijf de rest van de dag lekker thuis, drink een paar dagen extra veel water en blijf je blaas schoonspoelen.

Tips om je wat comfortabeler te voelen:

 1. Slik een pijnstiller (ligt voor de hand, maar niemand denkt eraan!)
 2. Maak een warme kruik en ga daarop zitten, echt, het verlicht de pijn.
 3. Houdt je voeten warm. Een kruik onder je voeten helpt (er loopt een zenuwbaaan van blaas naar de voetzolen).
 4. Als plassen erg pijn doet helpt het om tijdens het plassen warm water langs je … te laten lopen. Zo spoel je ook meteen de dode bacteriën weg!

Voorkomen is beter dan genezen:

 • Ga plassen als je aandrang voelt, houdt je plas niet op.
 • Neem de tijd om te plassen, plas rustig (niet teveel persen) en plas ook je blaas helemaal leeg tot de laatste druppel.
 • Na het toiletbezoek altijd van voren naar achteren afvegen, nooit andersom, anders veeg je die anus bacteriën zó je vagina in en richting urinebuis.
 • Draag geen stringetjes! het stukje stof schuift heen en weer en vormt een directe (vaak vochtige en broeierige) verbinding tussen de anus en de plasopening. Sinds de dames strings zijn gaan dragen zijn blaasontstekingen en vaginale infecties flink toegenomen.
 • Draag geen synthetische slipjes. katoen met lycra kan wel, maar geen polyester of viscose  aan je kruis.
 • Hoe modern het ook mag zijn: geen anale sex, ook niet met vingers enz. om overduidelijke redenen. (achter moet achter blijven, voor blijft voor).
 • Na de sex niet in slaap vallen, maar altijd eerst even gaan plassen, hoe moe je ook bent.
 • Geen natte lappen aan je kruis, houd bij zwemmen dus rekening met je blaas en verwissel je natte badpak voor een droge als dat mogelijk is. (een pareo kan uitkomst bieden)
 • Zorg dat je altijd cranberrypillen bij je hebt en slik ze van tevoren, als je iets gaat doen waarbij de blaasgevoeligheid kan toenemen, zoals sauna, zwemmen, sex enz.
 • Neem op vakantie altijd cranberrypillen en Solidago mee. Dit heeft voor mij al menige vakantie gered!
 • Houdt je voeten warm. klinkt raar, maar denk aan die zenuwbaan die van je voetzolen naar je blaas loopt. Draag slippers of sloffen als het koud is en in het zwembad en loop op vakantie niet blootsvoets over koude tegels.
 • Bij de eerste tekenen van blaasontsteking begin je meteen met het innemen van extra cranberrypillen, en Solidago met veel water.

Tips van Tinkie:

Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar ik als ik een blaasontsteking krijg merk ik dat meestal s’morgens heel vroeg, Die rot bacteriën hebben zich dan lekker de hele nacht kunnen vermenigvuldigen, tot ik wakker wordt om te gaan plassen en merk dat het goed fout zit. De winkels zijn dan nog lang niet open en ook mijn huisarts ligt dan nog op één oor. Ik zorg er dus altijd voor dat ik Solidago en Cranberry in huis heb, het ligt in mijn ladenkastje op het werk, en zit standaard in mijn toilettas voor in de sauna, zwembad of voor op vakantie. Ook heb ik altijd een paar cranberrypillen in mijn tas, voor onderweg. Cranberry zit tjokvol vitamine C, dus je kunt het ook iedere dag, in een normale dosis, slikken.

Slik voordat je naar sauna, zwembad of ergens logeren gaat een flinke dosis cranberry. Helpt een boel ellende te voorkomen.

Op vakantie doen we dingen die we naders niet doen. We lopen uren in een nat badpak , eten anders, we drinken vaak meer alcohol en hebben vaak extra veel sex. Ik slik op vakantie zo wie zo iedere dag mijn cranberrypil. Het helpt me alweer jaren om een blaasontsteking te voorkomen.

Onthoud de medische term voor blaasontsteking: Cystitis. Alle apothekers in de wereld kennen dit woord en weten precies hoe ze je kunnen helpen.

Vond je dit een interessant stukje, laat je dan een reactie voor me achter?

Geef een reactie