zelfbruinende BBcream

Zelfbruinende BBcream

Omdat de zelfbruinende gezichtscrèmes die in de winkels te koop zijn bij mij altijd een allergische reactie teweeg brengen, bedacht ik dat een zelfbruinende BBcream dé oplossing zou zijn. BBcream is wat mij betreft een van de grote makeup uitvindingen van de eeuw. Echter zo’n zelfbruinende BBcream is niet te koop. Niet te koop, wel heel goed zelf te maken!
Het voordeel van een zelfbruinende BBcream is dat de BBcream alvast een mooi egaal tintje geeft aan je bleke huid, ook geschikt voor je benen! De cream voedt en beschermt en doet wat we van BBcreams gewend zijn, terwijl daaronder de zelfbruiner zijn werk doet.
De zelfbruinende BBcream is gemakkelijk zelf te maken, en niet duur. Wat ook handig is, is dat je de crème zo licht of donker kunt maken als je zelf wilt en kunt aanpassen aan het seizoen.

Benodigdheden:
• Clarins Intense Bronze Self Tanning Tint for face and decoleté
(te koop bij de betere parfumerie)
• Een BBcream op waterbasis
• Een ondoorzichtig afsluitbaar potje, gesteriliseerd.
• Plastic handschoenen
• Lepel of spatel
• Platte Kabuki kwast (HEMA/kruidvat enz.)

De zelfbruiner:
De Clarins Self Tanning tint is een lotion die je over je dagcreme kunt gebruiken. 125 ml kostte me in juni 2011 € 26,50. Ik gebruik het nu al 3 jaar en nog is de fles niet leeg! De Clarins lotion heeft al een donkerbrons kleur, en voegt dus meteen tint toe aan de BBcream.

 

 

De BBcream:
Bij Action kocht ik: SO Me, 5-in-1 BBcream, kleur: medium, 50 ml á € 1,95
Deze BB cream heeft een beschermingsfactor 15, en is licht dekkend.
Je kunt iedere BBcream gebruiken, maar let wel op dat het op waterbasis is, d.w.z. bij de ingrediëntenlijst moet ‘aqua’ als eerste vermeld staan en er mag geen ‘olio’of ‘peteroleum’in zitten.

 

 

De pot:  De pot die ik gebruik is een afsluitbare platte en brede plastic pot waar scrubzout in heeft gezeten. Ik heb hem gewassen en daarna met kokend water omgespoeld. Daarna goed laten drogen. Ieder afsluitbare pot is goed, maar let op: zelfbruiner wordt geactiveerd door licht, dus let op dat de pot ondoorzichtig is. We willen immers dat de crème pas actief wordt als we hem om onze huid hebben, niet al in de pot. Let ook op dat de pot breder is dan de makeup kwast.

De zelfbruinende BBcream maken

Doe de plastic handschoenen aan.
Je kunt ervoor kiezen om eerst een klein beetje te maken, of meteen een hele pot. Ik maakte gisteren een flinke pot vol, en gebruikte 3 tubes So Me BBcream, omdat ik voldoende wil hebben voor de hele zomer en het ook voor mijn benen wil gebruiken.
Leeg de tubes BBcream in de pot. Gebruik de spatel/lepel om de tube helemaal leeg te schrapen (onderkant openknippen). Voeg op gevoel (afhankelijk van de hoeveelheid crème die je wilt maken) een paar flinke scheuten Clarins lotion toe. Goed en rustig roeren tot het een homogene massa wordt, met ongeveer de dikte van een cleansing milk en de kleur van chocolademelk. Voeg net zoveel zelfbruiner toe als je zelf wilt. Mocht je het resultaat te donker vinden, voeg dan nog wat van de BBcream toe. Als richtlijn kan je nemen: 15-20 ml Clarins op 50 ml BB cream.

Je zelfbruinende BBcream is nu klaar voor gebruik. De Clarins  geeft ook onverdund een mooie bronzing, je hoeft dus niet bang te zin dat je er als een worteltje gaat uitzien. Maar als je voorzichtig wilt zijn raad ik je aan om de creme eerst uit te proberen op en minder zichtbaar stukje huid. Je weet immers nog niet hoe donker het zal worden.

Gebruik:
Scrub de huid en laat hem goed droog worden.
Gebruik een grote platte make-up kwast om de zelfbruinende BBcream met lichte, draaiende bewegingen in een dun laagje aan te brengen op de huid. Je kunt het op het hele lichaam, en ook voor het gezicht gebruiken. Omdat de crème getint is kan je goed zien waar je al crème hebt gesmeerd, en waar nog niet. Volg verder de standaard gebruiksaanwijzing voor zelfbruiners.

  • Half uurtje wachten met aankleden (behalve als je het alleen voor je gezicht gebruikt)
  • Pas op je kleding
  • Pas op met water
  • Douchen pas na minimaal 8 uur.
  • Voor een donkerder resultaat na 1 dag herhalen

Let op: Zelfbruiner ontwikkelt zich het beste als het ten minste 30 minuten wordt blootgesteld aan daglicht. Wacht daarom 30 minuten met het aantrekken van je kleding. (Nu weet je meteen waarom de meeste zelfbruiners niet mooi worden als je het zou opbrengen voor het slapengaan).

Deze creme is niet voor dagelijks gebruik. Gebruik het om de dag, tot je het gewenste resultaat hebt bereikt. Daarna 1 x per week herhalen.

Het optimale resultaat zie je pas de volgende dag. Bepaal dan ook pas of je eventueel meer BBcreme of zelfbruiner aan het mengsel wilt toevoegen.

Tips:
• Het pigment van de BBcream kan afgeven op lichte kleding.
• De BBcream zorgt ervoor dat je meteen een mooi tintje krijgt, terwijl daaronder de zelfbruiner zijn werk doet.
• Door op te brengen met een grote platte make-up kwast voorkom je strepen, blijven je handen schoon en blijft de crème langer goed. De kwast na gebruik goed uitspoelen.
• De de huid na het opbrengen minstens 4 uur niet in aanraking laten komen met water.
• Allergie: Je zelfbruinende BBcream is zo goed als de ingrediënten zijn. Clarins Intense Bronze Self Tanning Tint for face and décolleté is getest op allergieën. De conditie van de pot, spatel en de BBcream die je als basis gebruikt bepaal je zelf. Als je eerder een allergische reactie op zelfbruiners hebt gehad, wees dan nu ook voorzichtig. Ikzelf kan niet tegen reguliere zelfbruiners maar met bovenstaand mengsel heb ik nergens last van. Ook die typische ‘zelfbruiner geur’ valt mee.
• Houdbaarheid: bij mij blijft de crème zeker een jaar goed. (bewaren op een koele donkere plaats). Ik denk dat dit komt omdat ik er niet met mijn vingers aanzit, alleen met de kwast. Ik gebruik de crème het hele jaar door, in de winter doe ik er wat meer BBcream bij voor een lichter resultaat. En daarna gebruik ik het restje om weer een nieuwe voorraad mee te maken.
• Door de huid op bepaalde plekken (onderkin, onder je jukbeenderen, tussen de borsten, op de kuiten) donkerder te maken dan de rest creëer je optisch diepte. Hierdoor kan je je decolleté dieper laten lijken, een onderkin of bolle wangen verdoezelen, of bolle kuiten kleiner laten lijken. Probeer maar eens!

 

Geef een reactie