Nikki Buns, de beste lowcarb tarwe en -glutenvrije bolletjes ooit

1-IMAG0327

 

Beste allemaal, ik MOET dit gewoon met jullie delen!

Ik ben al 15 jaar op zoek naar broodvervangers vanwege mijn tarwe intolerantie. Mijn lijf kan die moderne dwergtarwe die wij in de westerse wereld sinds de jaren tachtig eten gewoon niet goed verteren. En al zijn lijnzaadcrackers best lekker, na een paar jaar wordt het toch wel saai! Deze bolletjes, ik noem ze Nikki Buns omdat ik het recept van vriendin Nikki kreeg, zijn wat mij betreft dé allerbeste tarwevrije broodjes die ik ooit heb geproefd. (en geloof me, ik heb er al heel wat geproefd en gemaakt). De broodjes zien er goed uit, zijn in de koelkast dagenlang houdbaar en zijn zelfs te toasten, zodat je eindelijk weer eens een lekkere tosti kunt eten! Nikki stuurde mij het recept in het Engels, en ik heb het vertaald in het Nederlands.
Voordeel: het heeft maar 6 ingrediënten nodig, is lowcarb en glutenvrij en zó gepiept en je maakt er 4 of 6 bolletjes of 2 broodjes van.
De meeste Lowcarbers hebben ingrediënten zoals Psyllium en innulinevezels en amandelmeel standaard in hun keukenkastje staan. Amandelmeel is niets anders dan fijngemalen amandelen (zonder het bruine velletje). Je kunt amandelmeel kant en klaar bij de Turkse, Chinese en Surinaamse winkels en bij bakkerswinkels of bijvoorbeeld bij ‘de Tuinen”kopen, maar als je een goede keukenmachine hebt kan je het ook zelf malen.  

Ingrediënten:

  • 1 en 1/4  cup amandelmeel (een cup is een inhoudsmaat, gebruik hiervoor een maatbekertje)
  • 5 eetlepels psyllium-innulinepoeder (Kruidvat, bruine pot darmreiniger, GEEN COLON CLEAN nemen)
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 eiwitten
  • 1 cup kokende kippenbouillon (of water met wat extra gejodeerd bakkerszout) Kippenbouillon klinkt raar, maar het is om de smaak rijker te maken, kokend water met zout werkt net zo goed.

Maken:

* oven voorverwarmen op C 175.
* mix de amandelmeel, psyllium vezels, bakpoeder in een kom zodat je alle klontjes eruit haalt.
* roer de eiwitten erdoor tot een dik stevig deeg. Gebruik dus een stevige spatel of een mixer.
* doe 1 cup water in een pannetje en breng aan de kook. Voeg 1/2/boullionblokje of 1 tl bakkerszout toe.
* giet het nog kokende water op het beslag en roer het meteen snel en hard door (= zwaar werk en het schuimt een beetje) mixer op de hoogste stand, tot het deeg indikt. Het deeg blijft een beetje blubberig en glazig.
* vet je handen in en rol het deeg in 4 of 6 balletjes (of in 2 brood-vormen).
* leg ze op ingevet bakpapier of -plaat. Het deeg zakt uit, maar het zal tijdens het bakken 2 tot 3 x zo groot worden en mooi glad trekken.
* 50-55 minuten bakken voor bolletjes, 50-60 min baktijd voor grotere broden.
* Doe de tandenstoker test om te zien of ze gaar zijn (je weet wel hoe dat werkt)
* Laat de broden helemaal afkoelen voordat je ze snijdt.

Van mijn eerste baksel waren de bolletjes prachtig, maar wel half hol van binnen. Is niet zo erg want dan past er veel beleg in. (há!) Volgens Nikki moet ik volgende keer nog wat harder roeren, dan zijn de bolletjes niet meer hol. 1 bolletje is voor mij overigens een hele maaltijd want vult goed.

Dat van die kippenboullion snapte ik zelf ook niet goed, maar het schijnt smaak toe te voegen? Nikki gebruikt altijd kant en klare boullion, maar ze zei dat water met zout ook goed werkte. Ik heb de mijne met water met 1 tl bakkerszout gemaakt, en dat smaakt prima.

info over de ingredienten:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/43847-de-gezonde-eigenschappen-van-psylliumvezels.html

http://kiesvoorietsextra.nl/inuline

http://www.verantwoord-afvallen.nl/voeding/amandelmeel-vervanger-voor-meelproducten

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bakkerszout

Over de gevaren van de moderne tarwevariant die wij sinds ongeveer de jaren tachtig in het westen eten:

http://energiekevrouwenacademie.nl/inspirerende-boeken/boeken-over-gezond-eten-en-leven/broodbuik-william-davis/

Ik zou het leuk vinden als je en reactie achterlaat.

7 thoughts on “Nikki Buns, de beste lowcarb tarwe en -glutenvrije bolletjes ooit

  1. Hallo,
    Ik ben dit recept nu aan het uit proberen en ben erg benieuwd. Ik lees dat je aan het begin het zout bij het amandelmeel moet doen. Maar je rept niet over de hoeveelheid zout.
    Over hoeveel zout heb je het?
    hartelijke groetjes,
    Carla

  2. hi Carla, foutje in mijn vertaling! er hoeft geen zout in het meel, het zout zit al in het water of de boullion!

  3. Heerlijk brood Katinka. Ben blij dat je het met ons hebt gedeeld. Ajb geen fibrex gebruiken,dat is vies. Echt heel goor. Ik wil iedereen afraden om echt fibrex te gebruiken. Gebruik vlozaad Te koop bij het kruidvat. Op dit moment 15 februari koop je 3 voor prijs van 2 of te koop bij gekruid.nl maar daar is het een stuk duurder.

  4. wat ik ook probeer mijn alternatieve brood rijst niet, wel prachtig aan de buitenkant maar hol van binnen !! kun je me helpen? wat kan ik nog proberen.
    mvg corry

  5. met de mijne is het precies zo, mooi van buiten maar hol vanbinnen (maar prima te eten) Ik heb echt geen idee hoe dit opgelost kan worden. Een vriendin volgt precies hetzelfde recept en haar buns zijn wél goed. Ik vermoed dat het misschien aan de oven kan liggen… ik heb een combi oven en die dingen worden vaak nét niet warm, of egaal warm, genoeg.

Leave a Reply