donkerbruin geverfd haar blonderen, review Syoss 13-0

Korte versie: Is het mogelijk om in één behandeling  je vaker donker geverfde haar goed blond te krijgen met Syoss 13-0. Antwoord: Nee! Ben ik fan? Nee! Mijn haar is als stro, kan niet meer gestyled worden, ik kan er met mijn vingers niet doorheen als het nat is en valt uit. Hele huis vol blonde haren.

Conclusie: Schwarzkopf Color Ultimate chocolade bruin is supersterke haarverf, en bijna niet weg te krijgen als je weer lichter wilt, en zéker niet met Syoss 13-0

Traject in 4 fasen:

Beginkleur: Schawarkopf Color Ultimate chocoladebruin, meerdere malen bijgewerkt over een periode van een klein jaartje. (perfecte zij het erg hardnekkige dekking).
22-3-2014 Ontkleurd met Syoss 13-0, resultaat: Henna/ORANJE met witte uitgroei.
23-3-2-14 Nogmaals ontkleurd met Schwarzkopf Intensive Blond, resultaat: licht oranje met gele uitgroei!
daarna een ‘normale’ tint toegevoegd: Schwarzkopf Color Ultimate Donkerblond

Lange versie: Als jullie mijn voorgaande blogs hebben gevolgd weet je dat ik probeer om te stoppen met chemische shampoos, huidproducten en zeep enz. Maar er is een factor die dat toch wel ingewikkelder maakt: mijn haar bovenop is inmiddels 75% wit/grijs en het groeit loeisnel. Dit betekent dat ik om de 2 weken een witte uitgroei van een cm heb. daarvoor ben ik te ijdel, dus als ik mijn haar donker heb betekent het iedere 2 weken uitgroei wegwerken. Nu is Schawarzkopf Color Ultimate daar echt perfect voor (zie mijn eerdere blog hierover) maar het betekent ook iedere keer een flinke chemische aanslag op mijn toch al gevoelige hoofdhuid. Twee weken geleden heb ik de uitgroei weer weggewerkt, en sindsdien heb ik weer jeuk en bultjes.

Tijd om weer de afweging te maken: donker blijven verven (= mijn natuurlijke kleur) of toch maar weer blond maken en dan veel minder vaak te hoeven bijkleuren.

Wikken, wegen… en toen deze fotos van vorige jaren tegengekomen. Dat gaf de doorslag: blonde it is!
mei 2013 943037_3101264627440_366717320_n

mei 2010

2005juli B 2013september 2010 IMGP51351-Picture0276

Voordat jullie gaan zeggen: ‘waarom ben je niet naar de kapper gegaan’? Kappers weigeren meer dan een paar tinten lichter te gaan. Ik begrijp dat ook wel, het is een enorme klus en je kunt geen goed resultaat garanderen. Het enige wat de kapper met mijn haar wilde doen is hilighten, en sorry, dat kost me zomaar €90 en ik vind het nog lelijk ook, donkerbruin haar met van die lichtblonde plukken. Zelf doen dus!
Nu heb ik al heel wat ervaring met van de ene naar de andere kleur gaan, ik ga bijna jaarlijks van donker naar blond en weer terug naar donker en dan weer een keer naar blond enz. enz. en vindt het ook niet eng om te doen.
Ik weet: Hoe extremer het kleurverschil, hoe moeilijker het is. Om van blond naar MOOI donker te gaan heb ik mijn haar steeds gekleurd met Schwarzkopf Color Ultimate, en dan met een ‘warme’ chocolade of mahonie-tint,  dus met een roodpigment. Zo voorkom je dat het een groene gloed krijgt. Maar dat rood laat zich niet zo makkelijk verwijderen.
Ik weet dus van tevoren al dat het heel moeilijk gaat worden om mijn haar nu weer blond te krijgen, ook omdat Color Ultimate een hele goede en sterke haarverf is.  Het bruinpigment krijg je er met de juiste ontkleuring wel goed uit, maar roodpigment is lastig  en wordt bij blondering meestal knal-oranje.  Op de linker foto (vorige zomer met nét geblondeerd haar) is dat rossige nog een beetje terug te zien. Gelukkig vervaagt het rode altijd langzaam, ok door zonlicht en zwemmen enz.  Wat blonderen nog moeilijker maakt is dat de blonderingen steeds milder zijn geworden, want natuurlijk prachtig is, maar mij niet echt helpt.

Oké, van donkerbruin geverfd haar naar blond is dus mogelijk, maar moeilijk, en daarom doe je het in meerdere stappen.

 1. Kleur eruit: Ontkleuren, soms meerdere malen. Geverfd haar kan rossig of oranje worden.
 2. Kleur erin: Blonderen.  Asblond neutraliseert het rood nog verder.Trucjes om blond haar met een rode gloed wat minder rossig te krijgen:
  * Wekelijks een haarmasker met Head and Schoulders Classic. Dit werkt echt, maar niet in één keer!
  * Geregeld wassen met zilvershampoo. Je weet wel, die shampoo waar ouderen hun grijze haar mee wassen.  En nee, daar krijg je geen mrs. Slocombe haar van!
  * En natuurlijk vanaf de eerste blondering geregeld een goede conditioner gebruiken om je haar in conditie te houden.
  * Een keratinebehandeling bij de kapper is ook een goed idee, je haar blijft daarna nog wekenlang zacht en glanzend.

Ontkleuren is moeilijk als het haar vaker geverfd is en als er veel roodpigmenten zijn gebruikt. Roodpigmenten zitten in alle kleurnuances met een ‘warme gloed”. 

Waar je ook rekening mee moet houden: de uitgroei wordt het lichtst. De punten en de lengte van je haar zijn meestal veel vaker geverfd dan de uitgroei, de uitgroei blondeert daardoor veel beter dan de rest.
Als je van geverfd donkerbruin naar blond wil gaan heb je een goede en extreme blondering nodig die zo’n 5 á 8 tinten oplicht (die info vind je op de verpakking).  Een blonde kleuring heeft wel een oplichtende factor, maar dat is bij lange na niet genoeg om de bruin en roodpigmenten te verwijderen. (Ondanks wat achterop de verpakking staat. Die info is bedoeld voor natuurlijke haarkleuren, niet voor geverfd haar). Trap daar dus niet in en verwacht gewoon lichtrood!Picture0448

Normaliter gebruik ik als ik van donker naar blond terug wil óf 2 pakjes highliter, of een pakje coupe soleil, of  ‘Schwarzkopf Intensive Blonde’. Vooral de coupe soleil werkt als een tierelier, maar kan ik nergens meer vinden.
Ik koos dus deze keer voor Syoss Lightners Ultra Plus nummer 13-o, ‘with high performance lightening agents and professional anti-yellow care’. Dat beloofde veel goeds! Syoss heeft 3 blonderingen, en 13-0 is de meest extreme. Syoss claimt dat het een ontkleuring  én blondering in één is, het was in de aanbieding bij Kruidvat, dus ik kocht 2 pakjes.Ik dacht: ‘laat ik es wat nieuws proberen’ en voor tien euro kon ik aan de slag.

Eerste regel bij blonderen: Zorg dat je alles in huis hebt, plus een ‘backup plan’ bijvoorbeld een donkerblonde verf. Je wilt niet met een knaloranje kop op de winkel in moeten om een andere kleuring te gaan kopen of…. op je werk komen omdat de kleuring anders uitpakt dan je dacht.

Tweede regel bij blonderen: zorg dat je haar minimaal 2 dagen niet is gewassen.
Je hebt het laagje vet nodig als bescherming voor je hoofdhuid!

Derde regel bij blonderen: Bescherm je huid. Als je een gevoelige huid hebt loont het om de huid vlakbij de haargrens met creme in te smeren. Vergeet je oorschelpen niet. Die blondeercreme brandt!

Picture0438

Ik heb eerst een lokje haar afgeknipt, om de blondering uit te proberen, en was tevreden met het resultaat: meer lichtbruin dan rood, een soort van Byoncé blond. Dus ik heb daarna mijn hele haar gedaan. Syoss claimt het haar tot 8 tinten op te lichten, en heeft als innovatie een van blauwpigmenten voorziene conditionercreme, waardoor gele pigmenten geneutraliseerd worden. Het blijkt makkelijk in gebruik, en stinkt bijna niet. Ik gebruikte de 2 verpakkingen want ik heb veel haar en als je extreem van kleur wilt veranderen moet je ervoor zorgen dat je genoeg product hebt om alles heel goed te bedekken.
Het mengen was nog even lastig, omdat de blondeerpoeder in een zakje zit, en je het in het tamelijk smalle flesje moet zien te strooien. Daarna al mijn haar goed bedekt met het product, en de timer ingesteld op 45 minuten, wat de maximale tijd is. Daarna uitgespoeld, en de blauwe cremespoeling 5 minuten laten inwerken. Om allergische reacties zoveel mogelijk te vermijden heb ik ook nog nagespoeld met een beetje appelazijn. Toen de mist van de spiegel was opgetrokken schrok ik toch wel een beetje van het veel te donkere resultaat.Picture0449
Zoals je op de foto kunt zien is mijn haar er heel anders uitgekomen dan de tint op de verpakking, of zelfs het probeerlokje. De voorkant is ook nog donkerder oranje dan de achterkant. Komt natuurlijk omdat ik de uitgroei aan de voorkant veel vaker heb bijgewerkt dan de achterkant en dat er daar dus gewoon meer pigment in zit. Ik was niet blij met het oranje/witte koppie. Nu had ik een beetje rood wel verwacht, maar niet zoveel als ik nu heb. Ik heb mazzel, want er is nog geen enkele haarkleur geweest die me niet stond, maar dit is toch niet wat ik wilde.

Oh, bijna vergeet ik mijn  Vierde regel bij blonderen: Je moet eerst ontkleuren, en daarna nog een kleur toevoegen. Als je extreem van kleur wisselt volstaat één keer bijna nooit, ook niet bij de kapper! Dus ondanks wat Syoss beweert ben ik nog niet kaar. IK moet nóg een stapje doen: kleur toevoegen!
Die stap doe ik morgen. For now heb ik wat Elvive Total Repair in de puntjes gespoten, draag ik buiten een pet en laat ik mijn haar vandaag verder rusten. Call me Ginger! ( Het is echt oranje hoor!) Ik merk overigens wel dat ik helemaal geen jeuk heb op mijn hoofdhuid. Volgende dag wél!
Picture0431Picture0442Picture0447

De volgende dag.
Gisteren nog met pet op de winkel in gegaan voor aanvullende blondering omdat die Color Ultimate zich wel héél erg moeilijk laat verwijderen. Omdat mijn favoriet: coupe soleil van Blondissimes niet meer te koop is neem ik een product wat eerder goed heeft gewerkt (maar toen gebruikte ik nog niet zoveel roodpigmenten omdat ik toen veel minder grijs was): Schwarzkopf Intensive Blonde nr L1: super. Op de verpakking staat dat het haar tot 6 tinten oplicht, maar ook dit product doet niet zo veel met mijn rood. Het lukt me niet om het rood uit mijn haar te verwijderen. Potjandoppie! Het donker oranje is nu lichtgevend oranje geworden. Mijn witte uitgroei is nu iets gelig geworden.

Ik hoop dat e.a. beter zal worden als ik dan maar de juiste tint blond ga toevoegen: Schwarzkopf Color Ultimate nr 940 Lichtblond. Ook deze mousse is iets verhelderend, maar dat blijkt valse hoop. Het resultaat is een nuance lichter dan hiervoor, maar nog steeds in tinten oranje, rood, blond, roodbruin, kaneel, cayenne én met een witte uitgroei van zo’n 5 cm. Teleurstellend. Ik style mijn haar, maar schrik iedere keer als ik langs een spiegel loop: mijn haar lijkt licht te geven!

Picture0458

 

Picture0455Picture0466

 

Die avond, na langdurige maskers met én blauwe shampoo én Head and Shoulders besluit ik dat het nu echt genoeg is hoor. Dat oranje is hardnekkig. Ik heb nog een Color Ultimate donkerblond staan, en dat gaat alsnog mijn haar in, zij het maar 10 minuten. Het is nét genoeg om die oranje gloed weg te krijgen en mij weer presentabel te maken.

In chronologische volgorde:

Van donkerbruin

Van donkerbruin via:

 

Donker oranje naar:

Donker oranje naar:

iets lichter oranje!

Picture0455

achterkant

na donkerblond (10 minuten laten inwerken) achterkant

Picture0468 Picture0469

Oke geen al te beste foto, blijkbaar ben ik vandaag niet zo fotogeniek,  maar zoals je ziet is het oranje weg.
Uiteindelijk wordt mijn haar gedurende de zomer wel steeds blonder en blonder, tot het bijna wit is… en tja, daar ben ik al snel op uitgekeken en dus verf ik het half september weer lekker lichtbtruin!

Geef een reactie