parabeenvrije deo, dat maken we lekker zelf!

DEEEEEEEEEEOOOOOOOOOOOOOOOOOOOH!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zijn schoonheidsproducten wel zo gezond? Ik begin het toch heel ernstig te betwijfelen. Op  weg naar een parabeen -en chemische toevoegingarme toekomst is nu de deo aan de beurt. Deo is zo iets wat je dagelijks onder je armen smeert, zonder er verder wij na te denken wát het nu is dat je op je tere huidje smeert. 

Er is best veel onduidelijk over het al dan niet kankerverwekkende van het gebruik van deodorant en anti-transpirant. Bekend is wel dat parabenen (methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen en butylparabeen) voor allergische reacties kunnen zorgen.  En aluminium is kankerverwekkend. Wakker geworden zullen er veel mensen zijn die liever een veilige, natuurlijke deodorant zouden gebruiken. In eco winkels is een keur aan natuurlijke deo’s te vinden.
Het nadeel van veel natuurlijke deo’s is dat ze niet goed werken, of na een poosje niet meer goed werken. Zo gebruikte ik een hele poos een deo kristal, maar dat is gewoon aluin. Aluin werkt door je porieën samen te trekken en na een poosje denkt je huid dan: zoek het maar uit! Hetzelfde met Deoleen, werkt prima, maar tijdelijk. Rexona werkt perfect, maar zit dan wel weer vol met chemische rommel, en daar wil ik dus vanaf. 

Wat wél goed werkt is iets heel simpels, wat je waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje hebt staan: BAKINGSODA, ook wel natrium bicarbonaat of zuiveringszout genoemd. (nee,  niet hetzelfde als bakpoeder). En je kunt het ook gebruiken tegen zweetvoeten!

Dry in a jiffy:

Meng in je hand 1/2 theelepel bakingsoda  met wat warm water, zodat je een papje krijgt. Smeer dit op je schone oksel. Goed laten drogen. Klaar! Werkt gegarandeerd, maar kan bij vaker gebruik en gevoelige huid wel iets schraal gaan aanvoelen.
Het is belangrijk dat je je oksels even laat drogen, want als je dat niet doet, kun je witte vlekken in je kleding krijgen. Gelukkig gaan deze vlekken er met een simpele wasbeurt weer uit (in tegenstelling tot veel gewone deodorants).
Uitgeprobeerd. Werkt. Voelt wel wat schraal en opdrogen duurt een poosje.

Baking soda-deodorant-spray:

Alweer iets geavanceerder: Vul een leeg flesje met een spuitkop voor een derde met baking soda en de rest met warm water. Even goed schudden en spray onder je oksel als een gewone deospray. Als je er tegen kunt kan je eventueel wat druppels etherische olie toevoegen. En ook nu weer: even goed laten drogen! Als je het te schraal vindt, verdun het mengsel dan nog iets.
Nog niet uitgeprobeerd. Ga ervanuit dat het werkt. Zie bij Dry in a Jiffy!

Deo-creme voor de gevoelige huid:

Voor de gevoelige huid kan je een deodorantcreme maken van bakingsoda, kokosolie, een bindmiddel zoals mayzena en eventueel wat etherische olie. 
Smelt (door het potje in een kom met heet water te zetten) 2 el zuivere kokosolie, cacaoboter of sheaboter. Voeg dan 3 el  bakingsoda en 3 el maizena af arrowroot aan toe en meng goed.  Ook hier kun je eventueel wat etherische olie toevoegen. Je kunt dit in een leeg potje doen en als smeerbare cremedeodorant gebruiken (zoals Deoleen). Opdrengen met een plastic spateltje, of met de achterkant van een plastic lepel of natuurlijk gewoon met je vingers. Of je kunt het een oude lege deo stick of roller doen. (De bal of kop er voorzichtig uitwippen, deo mengsel toevoegen en kop terugklikken). Let wel op, bij hoge temperaturen smelten de vetten, dus in de zomer is een potje veiliger dan een roller.
3 x geprobeerd. Werkt heel goed op dagen dat ik geen stress heb (lees: niet hoef te werken).

Aloë vera-deodorant.
Voor de nóg gevoeliger huid kan je ook een Aloe vera deo maken. Meng  dan 1 el zuivere Aloë Vera-gel door het mengsel.

Deo maken van bakingsoda is niets nieuws. Arm & Hammer, hét bakingsoda merk heeft inmiddels een eigen lijn met deo’s op de markt gebracht:
http://www.armandhammer.com/personal-care/antiperspirants-deodorants/landing.aspx

 

 

 

 

Geef een reactie