de lange weg naar beter, week 23

Zaterdag 31 mei heb ik de scootmobiel teruggebracht naar vriendin Connie, in Amsterdam Noord.  over het IJ en dan door het dorpsachtige landelijke Oud-Noord. Leuke rit maar wel moeilijk want in de scootmobiel kan je niet overal komen waar je wél kunt lopen of fietsen. In Noord hebben bijvoorbeeld veel stoepen geen op of -afrit. Dus vaak straartjes terug moeten rijden en een andere route moeten zoeken. Daardoor wél veel van Noord gezien! En op driekwart van de reis schee mijn Tomtom ermee uit. Daarna moest ik verder op mijn postduivengevoel, dus ik heb het toch gevonden!
Connie, heel hartelijk bedankt dat ik je scoot mocht lenen, dat ding is een echte lifesaver geweest!

bloedruk

Maandag 2 juni
Wát een drukke ochtend.  Al vroeg had ik een afspraak bij de huisarts,  voor een bloeddrukmeting, Mijn bloeddruk is te hoog, en daarom meten we die om de paar weken. Vorige keer was de onderdruk iets te hoog, déze keer was het nog erger.
Bloeddrukmetingen 201
18 april:   180/105
12 mei:     150/98
2 juni:      180/100

Dus met ingang van vandaag ben ik aan de bloeddrukpillen, Lisinopril Accord 5 mg. Zojuist de eerste genomen. Moet ik iedere dag op hetzelfde tijdstip nemen. Ik wordt er ook nog eens duizelig van, dus ga vanaf morgen die pil dan maar s’avonds slikken. Nu ben ik een verschrikkelijk slechte pillenslikster, d.w.z. het inslikken is geen enkel probleem, maar ik vergeet na een poosje gewoon dat ik ze moest slikken.  En dan kan je natuurlijk zeggen: nou dan moet je eraan denken dat je ze moet nemen… maar dat werkt niet. Ik kom er dan uiteindelijk achter dat ik al een week vergeten ben om die pil te slikken. Of dat ik nooit die laatste 2 pillen van die ene kuur heb geslikt…  Dus hier moet ik echt iets op verzinnen. Bestaan er pillendoosjes met wekkerfunctie?

Daarna nog een bloedsuikertest gedaan, (vingerprik) en dat was oké, geen diabetes voor mij. Waarschijnlijk ook omdat ik over het algemeen redelijk lowcarb eet, geen toegevoegde suikers gebruik en weinig tarwe eet.

Omdat ik uitgezocht wil hebben waarom ik 3 x longontsteking in één jaar heb gekregen ben ik daarna doorgestuurd naar een medewerkster, Loes,  die longmetingen doet. Toevallig had zij een afzegging gehad, waardoor ik nu meteen bij haar terecht kon. Loes maakte me een compliment over mijn coupe: ‘oh wat mooi opgeknipt die achterkant!” Dus nu weet ik zeker dat mijn knip-avontuur van gisteren goed heeft uitgepakt!  Bij haar heb ik een longinhoudstest gedaan. Blazen, blazen, blazen in een pijpje, tot je longen helemaal leeg zijn. Een dat 9 keer, eerst gewoon, en daarna na toediening van een longverwijdend medicijn.  Ik kreeg het steeds benauwder en het resultaat was dan ook niet zo goed.  Loes gaat de resultaten interpreteren en dan kan ik ze met mijn huisarts bespreken. Ze zei wel dat mijn longinhoud ondermaats is, maar dat dat misschien te verwachten was na een recente longontsteking.

momgame

Na al dat getest en gedoe, ge-por en ge-prik en die pil ben ik  best heel moe nu, en ik heb het  benauwd. Mijn energie is op, ik moet tegenwoordig al ff liggen als ik naar de Lidl ben geweest.  Me concentreren is ook zoiets, lijkt wel alsof ik door een kop vol watten moet proberen te denken. Heel zwáár allemaal. Ik heb net mijn eerste pil tegen hoge bloeddruk genomen, en ben nu nog duizelig ook. heb het gevoel alsof mijn voorhoofd over mijn oven aan het zakken is. Moet ik om 13.00 ook nog werken en ik kan nu al niet meer. Ik meld me af, en ga mijn bedje even in. In mijn psyche is afmelden/ziekmelden/ziek zijn = zwakte. Ik vind het dus heel erg, maar moet nu echt even gaan liggen. Lichtjes uit!

Slaap

dinsdag 3 juni:
Drukke werkdag gehad, al was het dan ook maar een halve dag. Omdat de VU website eruit lag kon ik thuis mijn email en afspraken niet inzien. En ik moet naar 2 afspraken. Daarom ben ik een half uur vroeger vertrokken. Eerst even naar mijn werkplek, waar inloggen/opstarten van de computer en de programma’s al een kwartier kost. Daarna snel, snel wat dingen opgelost en Hup! naar het hoofdgebouw voor om 12.30 een afspraak bij de AMD, en om 14.00 een 3 uur durende Algemene Vergadering Secretaresses waarbij de na de div. reorganisatie overgebleven secretaresses van de VU aanwezig waren. Het was maar een bedroevend klein groepje en er misten heel veel gezichten. De meeste secretaresses klagen over hetzelfde: de toegenomen werkdurk, nieuwe manier van werken waarvan de systemen steeds niet werken, computerprogramma’s die het niet doen, klachten vanuit de afdelingen, vermoeidheid, ja ja, met steeds minder mensen steeds meer werk gaan doen, hoe verzinnen ze het!   Ook de stuurgroep was inmiddels gehalveerd! Wel een leuke workshop meegemaakt, over zelfpresentatie en hoe je de eerste indruk kunt beïnvloeden. Veel geleerd! Die workshop liep uit tot halfzes, dus van een halve dag werken was allang geen sprake meer. Thuisgekomen een grote pan met Surinaamse bami gemaakt, met speklapjes en garnalen en heel veel groenten. Daarna om half negen mijn bedje opgezocht en geslapen als een roos, tot de bovenburen om een uurtje of zes, half zeven weer begonnen rond te rennen en iets begonnen te timmeren…

woensdag 4 juni
Naar de chirurg geweest. Goed nieuws, ondanks verstappen en pijntjes en klikkende gewrichten komt mijn knie goed uit de div. trek-duw-en draaitest. Volgens de chirurg was die verstapping niet erg, is de meniscus in orde, is de buigzaamhied heel goed, stabiliteit ook  en is mijn verzwakte conditie door griep/longontsteking/veel liggen de reden dat ik zoveel last van mijn knie heb gehad. ibiza vond hij een hele goede knieentest! Volgens dr. Frenkel komt het klikken en knappen doordat de knieschijf die door de spieren wordt gecorrigeerd en op de juiste plek klikt. Eng is het wel hoor.   Er zit nog maar een klein beetje vocht in de knie, dus die strakke kous werkt ook heel goed. En ja, eerlijk is eerlijk, deze week gaat het dan ook echt een heel stuk beter met het knietje en kan ik zelfs s’morgens trappenlopen.
Hij drukte me nogmaals op het hart dat ik toch wel 300 beenheffingen per dag moet doen, en dan merk ik pas over een maandje of drie enige vooruitgang! Wow, over drie maanden pas! Dus dan ben ik zo ongeveer zevenentwintigduizend beenheffingen verder! Maar fietsen en zwemmen is ook goed.

Geef een reactie