zelf je haar knippen

Ik heb het vanmorgen gedaan, zelf een bob geknipt!

achterkant blijkt nog opgeknipt ook

Ik knipte 7 cm van de lengte en 4 cm van de voorkant.
Hoe (zie filmpje hieronder)
Ik kamde mijn haar strak naar achteren en deed het in een heel strak staartje iets hoger dan mijn nek (want ik wilde een opgeknipte bob. Ik maakte de staart extra strak,  met 2 elastieken over elkaar heen, want dat mocht niet uitzakken. Ik trok het elastiekje iets naar beneden, om de lengte te bepalen. Daarna deed ik nog een elastiek zo’n 2 cm lager in het staartje. Ik knipte de staart tussen die 2 elastieken af. Zorg dat je wel netjes knipt, en alles op dezelfde lengte. Op deze manier is de voorkant altijd iets langer dan de achterkant, precies zoals ik het wil.
Zelfs de achterkant blijkt te zijn opgeknipt, precies hoe ik het bedoelde. Dit effect bereik je door het staartje iets hoger op je achterhoofd de doen dan helemaal onderin je nek.  Het valt mij mee hoe recht de bob is geworden.

Daarna haal je de elastieken eruit, schud je haar los, kamt je het en knip je eventueel uitstekende stukjes nog even bij. Laat de onderkant van de schaar hierbij op je nek rusten, dat geeft je houvast.  Je mag NIET aan het haar trekken wanneer je het knipt. Simpel!

 

 

Toegegeven,  zelf je haar knippen is iedere keer best wel eng, eraf is eraf, maar ik vind het ook leuk om te doen. Ik leerde op jonge leeftijd al van mijn tante Irene hoe ik mijn pony moest bijknippen en dat doe ik sindsdien, al mislukte het wel ook eens en bleef ik dan achter met een rechtop staande spatlap boven mijn wenkbrauwen.  Al doende leert men.

Gelukkig ben ik handig met stylen, dus ik moffel kleine ongelukjes gewoon weg. Ik heb dik en erg snel groeiend haar, dus ik durf risico’s te nemen.

Wat ik wel heel handig vind is de ‘Crea  Clip’ : een lange klem waartussen je je haar kunt klemmen, om dan netjes langs de rand af te knippen. Nu kost die Crea Clip weer een boel geld, maar in de keuken heb ik al vergelijkbare clips liggen van Blokker, voor het luchtdicht klemmen van plastic zakjes. De grootste maat gebruik ik inmiddels voor het knippen van mijn pony en voorkant van mijn haar, met  heel goed resultaat.

gewone sluiting clips

 

creaclip

 

 

 

 

 

 

 

 

Trucjes:

 • Ga voor een verandering van haarstijl naar de kapper, dat redt je zelf niet. Maar bijpunten, pony knippen, uitdunnen en iets korter maken kan je best zelf. Zelf doen scheelt je een paar honderd euro per jaar.
 • Ik knip altijd DROOG haar.
 • Trek nooit aan de pluk die je aan het knippen bent. Als je het weer loslaat is het ineens véél korter dan je bedoelde.
 • Laagjes knippen in kort haar vind ik lastig, ik ga daarvoor naar de kapper.
 • laagjes knippen in lang haar is makkelijk, gewoon voorover hangen, haar bovenop je hoofd in een staart doen en recht afknippen. Als je weer rechtop staat blijk je allemaal laagjes te hebben.
 • Knip minstens 4 cm lager dan je eigenlijk van plan was, je haar veert terug en dan is het al snel te kort!
 • Koop een goede schaar, en ook een uitdunschaar, om de randjes in te knippen. Zo geef je het een professionele finisch.
 • Gebruik de uitdunschaar om vanaf zo’n 10 cm van de aanzet in te knippen. Hiermee creëer je volume op het hoofd.
 • Gebruik en grote clip als lineaal, waarlangs je knipt.
 • Kijk de kunst af bij de kapper!
 • zorg dat links net zo lang is als rechts.

Hierbij een filmpje ‘how to”:

 

 

 

 

 

Geef een reactie