Zelf een hoepel maken: hoe maak ik een hoepel

Zelf een hoepel  maken is best te doen.  het komt neer op:  snijd de buis op maat, verbindt de uiteinden met het koppelstukje, versterk de verbinding met Ducttape, versier de hoepel. Makkelijk zat dus!

Zie ook: mijn blog over het versieren van je hoepel en Blog over het meten van hoepels:

De moeilijkheid ligt in het bij elkaar vinden van de juiste onderdelen, maar met onderstaande uitleg moet het je lukken.

Je kunt 2 soorten hoepels maken: een zware (zwarte tyleen buis) voor beginners  die niet kunnen hoepelen, of om heupen en taille extra mee te versterken, of een  lichte hoepel (gele pvc buis) voor degenen die gemakkelijk kunnen hoepelen, en om hand-kunstjes mee te doen.
Geloof me, je ziet en voelt na zo’n vier keer een half uur hoepelen al verschil!

Ik bedoel met een zwaardere hoepel die van de zelfmaak-soort, ik bedoel hiermee NIET de verzwaarde hoepels die je kant en klaar kunt kopen, deze zijn bestemd voor workouts in de sportschool, zijn superzwaar en slecht voor je rug. 

Hieronder de uitleg over het maken van een lichte pvc hoepel, en daaronder de uitleg over het maken van een zware Tyleen hoepel.

* Een gewone hoepel maken, voor kinderen, voor de iets meer gevorderden en voor het oefenen van hand-kunstjes:  Zelf een lichte hoepel maken is het makkelijkst, en kost je nog geen € 5,-   Alle onderdelen zijn te koop bij de bouwmarkt, of bij de buurt-ijzerhandel.

 • Je hebt zo’n 330 cm dunne pvc buis nodig van 16 mm, een buis van 4 meter kost maar € 1.95 bij Gamma/Praxis/buurt-ijzerhandel
 • een pvc koppelstukje, (kost een paar kwartjes)
 • stukje ducktape en een of twee rolletjes elektriciteitstape om je hoepel te versieren (kost zo’€ 2 euro)

Hoe te maken: snijd de pvc buis op maat, klik beide uiteinden in het koppelstukje, verstevig de verbinding met Ductape, versier de hoepel met een leuke kleurtje tape en met een griptape, klaar! Als de hoepel te licht voor je is dan kan je hem iets zwaarder maken door meer ducttape/griptape tape te gebruiken. Over tapes zie: versieren

* Een zwaardere hoepel maken, om te leren hoepelen om je heupen en taille. Voor de meesten is het draaiend en omhoog houden van de hoepel de grootste uitdaging. (Voor mij in ieder geval wél) Daarom is het heel belangrijk dat je gaat oefenen met een hoepel voor volwassenen, die zijn groter en zwaarder dan kinderhoepels.  Zelf zo’n zwaardere hoepel maken is iets ingewikkelder, al is het principe hetzelfde, de onderdelen zijn zwaarder en stugger, en soms lastig om te vinden.

Wat heb je nodig om zelf een zwaardere oefenhoepel te maken:

 • pvc pijp/tyleen aanvoerbuis 25mm doorsnede (of iets smaller)
 • koppelstukjes,
 • ijzerzaag
 • vijl
 • markeerstift
 • textieltape / ductape
 • pan met kokend water

 

01-IMAG0210

 

Oke, uitleg onderdeel voor onderdeel:

pvc pijp/aanvoerbuis

Blijkbaar is Pvc pijp/irrigatiepijp/aanvoerbuis in Nederland helaas alleen nog maar te koop van het merk Gardena. Gardena biedt het aan als onderdeel van het sprinklersysteem. De buis is in div. diktes te koop per 10 meter á € 22, 95 of 50 meter á € 49,- bij o.a. Praxis, of bij tuincentra. Ik kocht voor mijn eerste oefenhoepel (die moet groot en iets zwaarder zijn dan je uiteindelijke danshoepel) de rol van 10 meter pvc buis van 25mm doorsnede, gewicht: 85 psi, en heb daar 3 grote hoepels uit gehaald. aanvulling n.a.v. reactie: het materiaal wordt ook wel merkloos als Tyleen slang verkocht en kost dan minder.

 

koppelstukjes  Een koppelstukje, ook wel slangverlenging genoemd, heb je nodig om de beide uiteinden van je hoepel  aan elkaar te verbinden. Het is een buisje wat nét iets dikker is dan de binnenkant van de pvc buis, met ribbels voor de grip. Ze zijn te koop bij ijzerhandels (maar niet bij Gamma, Praxis enz).

Picture0364

Tip: neem dit fototje mee naar de ijzerhandel, dan weten ze wat je bedoelt. De meeste verkopers weten niet wat je bedoelt als je het over een kopelstukje hebt. (en begrijpen er ook al niets van als je uitlegt waarvoor je het wilt gebruiken).

Tip: neem een paar cm van je plastic buis mee als je een koppelstuk gaat kopen, om te passen.

 

Als je geen koppelstuk kunt kopen dan is een stukje ijzeren buis ook een goede oplossing. je kunt ook naar de ijzerhandel gaan en daar een stukje metalen/ijzeren buis kopen die in je plastic buis past. je hebt dan stukjes metalen buis van 8 cm lang nodig. Bij mijn buurt-ijzerhandel weten ze overigens nog wat klantenbinding is, en daar zijn ze bereid om die ijzeren stukjes buis voor me op maat te zagen, fijne kerels!

Als je een koppelstukje van ijzer gaat maken (en de meneer wil het niet voor je op maat zagen) dan zaag je het gewoon zelf! Je hebt dan nodig: IJzerzaag om de pvc buis en de ijzeren koppelstukjes op maat te zagen. Een Vijl om de bramen van de pvc buis af te vijlen, maar belangrijker: om de bramen van de koppelstukjes af te vijlen  en om het randje van de koppelstukjes iets taps af te vijlen zodat het makkelijker in de pvc buis past.

Aan de slag met die hoepel!

Voorbereiding:

 • De klos pvc buis is te strak opgerold om meteen te kunnen verwerken tot een mooie egale hoepel. Die rondingen moet je dus eerst een beetje ruimer maken. 04-IMAG0213Knip de touwtjes los, verwijder labels enz. en maak de ronding in de buis groter door hem los te wikkelen. Ik heb hem een nachtje uitgerold rond de poten van mijn tafel laten liggen.

 

 

 

 • Koppelstukje: Als je ijzeren koppelstukjes maakt omdat je die van plastic niet kunt vinden: Zaag 8 cm van de metalen buis af. Vijl de uiteinden bij tot je alle bramen hebt verwijderd, en de randen iets taps toelopen. Zet een streepje op het midden van het buisje. Het buisje moet zó strak passen dat je kracht nodig hebt om hem in de hoepel te schuiven.
02-IMAG0211

meten is weten

05-IMAG0214

netjes afvijlen

11-IMAG0223

tot aan de helft in de buis schuiven

 • Leg je koppelstukje een paar uur in de vriezer. Echt waar, da’s een klussers-tip: ijskoud schijnt het  een betere verbinding met de pvc buis te maken.

 

 

 

 

Een paar uurtjes later:

 1. Bepaal de grootte van je hoepel. Een beginnershoepel voor iemand niet (nog) niet goed kan hoepelen moet ongeveer tot 5 cm boven je navel komen. Meet van de grond af tot 5 cm boven je navel. Vermenigvuldig het aantal cm met 3.14 (dat is het getal Pi wat je gebruikt om de omtrek te berekenen) en de uitkomst is de omtrek van je hoepel. Voorbeeld: Mijn hoepel is 105 cm hoog, en de omtrek is dus 105 x 3.14 = 330 cm (afgerond). Blog over het meten van hoepels:
 2. Zaag de pvc buis af op de gewenste lengte. Pas op! Als je zo’n buis van Gardena hebt, met die rode dopjes op de uiteinden, zaag dan de eerste 25 a 30 cm er van af. Dat eerste stuk is bewerkt om niet te kunnen buigen, en daar kan je dus geen mooie ronde hoepel mee maken.
 3. Zet een pannetje met water op het vuur en laat het koken. De pan moet in ieder geval diep genoeg zijn om zo’n 10 cm van het uiteinde van je pvc buis in te dopen. Kokend water maakt het pvc tijdelijk iets zachter zodat je het koppelstukje er gemakkelijker inkrijgt. Het contrast met het bevroren metaal maakt een sterkere verbinding.
 4. Vijl intussen de bramen van de uiteinden van de pvc buis/je hoepel.
 5. 10-IMAG0221

Haal je koppelstukje uit de vriezer.

Doop één uiteinde van je hoepel in het kokende water en houd het daar een minuutje (pas op dat je je niet brandt). De slang wordt overigens niet kokendheet hoor, alleen maar warm en daardoor iets soepeler.

 

 

 

 

Picture0365

Haal je hoepel uit het water en schuif snel het koppelstukje tot aan de helft in het uiteinde. (met een beetje kracht en wrikken). plastic of ijzer, het maakt niet uit, de werkwijze blijft hetzelfde.  Desgewenst kan je eerst het warme uiteinde van je hoepel iets wijder maken door er het handvat van een schroevendraaier o.i.d. in rond te draaien.

 

 

 

 

 

Picture0366

Maak nu de andere kant van je hoepel warm, en schuif deze om het andere einde van het koppelstukje. 

 

 

 

 

 

 

Picture0368

Druk beide uiteinden van de hoepel zo dicht mogelijk naar elkaar toe.

Even laten afkoelen en opdrogen.

Verstevig de koppeling met zwarte duct tape.

Maak je geen zorgen dat de hoepel geen 100% perfecte cirkel is, dat wordt ie vanzelf als je ermee gaat hoepelen.  Bewaar de hoepel liggend op de grond, of hangend aan de muur.

Je hoepel is nu klaar om te versieren!

Blog over het meten van hoepels:

 

 

Ik en mijn eerste hoepel, waarmee ik dagelijks oefen, op het werk in de pauzes, samen met collega’s die hem ook intensief gebruiken.

Ikke

4 thoughts on “Zelf een hoepel maken: hoe maak ik een hoepel

 1. Superbeschrijving. En net op tijd voor feestje van mn dichter. Vorige week kon ik alleen nog Amerikaans filmpje vinden.

  Gister heb ik materiaal ook bij praxis gekocht, ook bij gamma te krijgen. T is te vinden als tyleen slang, hornbach heeft t ook, maar dan van gardena= duur.
  Man bij praxis tipte om verbinding met hout te maken.

  Groetjes en nogmaals dank, ook voor je tips om te versieren -> kwam ook tegen: griptape dat gebruikt wordt voor hockeysticks, tennisrackets en skateboards

 2. Hi Chantal, waar is die griptape te koop?
  Ik heb ook aan hout gedacht, maar toen bedacht ik me dat we at als kind ook gebruikten, en dat dat houtje wel eens brak. Maar ach, als je het goed intaped moet het werken, lijkt me. Inmiddels bij Praxis gekocht: PVC pijp (4 meter voor nog geen 2 euro, en in div diktes) met koppelstukjes die er aan de buitenkant overheen gaan. Vast te plakken met PVC lijm. Dat ga ik vandaag es uitproberen.

 3. lijkt me leuk om zelf eens te maken maar ik heb helaas de plek gewoonweg niet om te hoepelen 🙁 (kan het wel gebruiken LOL)

Geef een reactie