zelf een hoepel maken: versieren

Een hoepel maken is makkelijk en goedkoop. je hebt al een goede hoepel voor een paar euro. Het meeste geld ga je daarná pas uitgeven, aan de versiering.

Het versieren van een hoepel heeft meer dan één functie:

  1. versteving
  2. bescherming
  3. verzwaring
  4. grip
  5. uiterlijk

je wilt natuurlijk een leuke hoepel met kleurtjes en glitters, maar wat je je moet realiseren is dat je oefenhoepel heel vaak op de grond zal vallen, en dat hij dus absoluut zal beschadigen. Glittertape en metaaltape is heel zwak en ik zou dan ook niet teveel geld besteden aan dure tapes. Bewaar die toeters en bellen maar voor later, voor je professionele danshoepel. Ik ken zelfs iemand die haar oefenhoepel helemaal niet heeft versierd, alleen een beetje griptape, verder niets. Maar dat je hoepel er een beetje leuk uitziet is natuurlijk wel fijn om mee te oefenen.

Versteviging is wel belangrijk. Door de hoepel te omwinden met bijvoorbeeld Ductape (tegenwoordig o.a. bij Action te koop als design-tape in leuke dessins en kleuren) windt je als het ware een verstevigende spiraal om je hoepel, waardoor hij beter tegen stoten kan. Ductape alleen is nogal glad, en vooral als je nog aan het leren bent om te hoepelen is grip heel belangrijk. Grip voorkomt dat een te gladde hoepel langs je kleding wegglijdt. Professionele hoepels worden  getaped  met ‘gaffa tape/gaffertape’, dat heeft de beste grip en is oersterk. Bij www.baxshop.nl is het niet duur als je je beperkt tot zwart of wit. Wij hebben goede ervaring met deze shop. Er zijn ook leuke kleurtjes te koop, maar daar betaal je wel een hogere prijs voor. Ik kocht neon roze 2,5 mm en zwarte 19 mm tape. Vind je gaffa tape te duur, dan kan je kiezen voor bijv. Tesa Power perfect tape, te koop bij o.a. Gamma voor een 3 euro per rolletje. (op een rolletje zit 2,75m tape, per hoepel heb je zeker 5 tot 6 meter nodig, dus dan zit je alweer op 6,- ). Deze tape is iets gladder dan gaffa, maar wel goed bruikbaar. Wat je eventueel ook als griptape kunt gebruiken is afplaktape of papiertape, zoals bij mijn wit-lila hoepel, op de foto. Het papiertape is wel erg kwetsbaar, dus ik heb de randen goed afgeplakt met electriciteitstape.

Ductape, gaffa -en powertape zijn gemaakt van katoen of ander weefsel, overdekt met kunststof. Hoe dichter het weefsel, hoe beter de grip (en hoe hoger de prijs) Afplaktape is een medium-sterke tape op papierbasis. Wat je ook  kunt gebruiken is elektriciteitstape, dat is te koop in leuke kleurtjes en kost bijna niets. Het is wel een hele gladde tape, maar als je het afwisselt met een griptape krijg je een goed resultaat.Wat ook goed bruikbaar is is hockey of tennistape. Dat is een katoenen tape die sporters gebruiken om het handvat van hun stick of racket meer grip te geven. O.a. te koop bij sportwinkels. (Decathlon, Perry sport). Online is het er ook in leuke kleurtjes. Tik maar eens: hockeytape kopen in bij Google. De randen zijn wel kwetsbaar, dus die moet je weer afplakken.

let op: er bestaat ook ‘griptape’ wat anti-uitglijtape is en gebruikt wordt op vloeren, traptreden en skateboards. Dat is een soort heel grof schuurpapier en dat wil je niet om je hoepel (auw!)

Dat tapen lijkt gemakkelijk, maar het blijkt nog best lastig om de windingen zo’n beetje op gelijke afstanden te krijgen, en om kreukels te voorkomen. Hier een youtube filmpje over het versieren van je hoepel. Maar er zijn veel verschillende manieren om het te doen, en iedereen heeft zo zijn eigen methode. Waar je bij tape op moet letten is dat je niet een te brede tapesoort neemt. De standaard Ductape maat is 50 mm, maar dat is gewoon te breed om zonder kreukels te verwerken op je hoepel (maar bij een oefenhoepel maken een paar kreukels niet uit hoor). Beter neem je een tape van zo’n 25 mm of nog smaller. Breedtes afwisselen geeft ook een leuk effect.

Volgorde:

  1. De zwakste tape eerst. Metaal tape, glittertape of papiertape. Als je deze zeer kwetsbare tape wilt gebruiken dan doe je die altijd het eerst. Deze tape stretcht niet, waardoor je altijd dezelfde gelijkmatige afstand zult houden tussen de windingen.
  2. De ‘leuke kleurtjes’tape. Neem niet teveel kleuren, dat ziet er maar rommelig uit. Als je bovenstaande tape hebt gebruikt, plak de kleurtjestape dan over de randen van de meer kwetsbare tape.
  3. De griptape doe je altijd als laatste. je kunt de windingen volgen, of juist averechts gaan. Tip: als je niet genoeg griptape hebt kan je ook alleen maar de binnenkant van de hoepel met griptape doen. Dat is namelijk toch het enige gedeelte wat in aanraking zal komen met je kleding, en dus grip nodig heeft. Je volgt dan gewoon de hele cirkel van de binnenkant, zoals je zou doen als je met een meetlint de omtrek aan de binnenkant van je hoepel zou opmeten.

Als je hoepel te licht is, kan je hem zwaarder maken door meer tape te gebruiken.

Hierbij een foto van mijn bakje vol met diverse tapes, bijna allemaal gekocht bij Action. Inmiddels heb ik daar ducktape in nog veel meer kleuren en printjes (oa. rose met paarse panterprint) kunnen scoren! De Tesa powertape kocht ik bij Gamma. het is daar te koop in primaire kleuren, wit en zwart.

1-IMAG0227

Dit zijn de 2 hoepels die ik zelf heb gemaakt:

4-IMAG0233

eerste zelfgemaakte oefenhoepel, paarse papieren afplaktape, afgeplakt met witte elektriciteitstape, beiden gekocht bij Action

3-IMAG0230

tweede zelfgemaakte oefenhoepel: beige-bruin-zwarte design-tape in dierenprint (Action) afgewerkt met Tesa power perfect tape zwart (Gamma).

Geef een reactie