zelf een hoepel maken: de juiste maat voor beginners

Je bent op hoepelles gegaan, en zou thuis willen oefenen, maar wat is nu de juiste maat hoepel voor jou? De ideale danshoepel is dun, flexibel en zo hoog als je navel, vergevorderden gebruiken soms nog kleinere hoepels. Maar hoe zit dat met beginners?

De maat hangt af van een paar punten:

  1. Wat is jouw lichaamsbouw 
  2. Hoe hoog zit je navel
  3. Hoe goed kan je al hoepelen

Als je net begint met hoepelen, en het omhoog houden van de hoepel is nog een hele uitdaging, dan heb je een grotere en zwaardere hoepel nodig dan iemand die al gevorderd is. Door de grootte hoef je minder hard te werken om de hoepel rondjes te laten draaien, en het gewicht zorgt ervoor dat de hoepel meer vaart krijgt en stabieler is. Hoe groter en hoe dikker het materiaal van de hoepel is, hoe zwaarder de hoepel. Je lichaamsbouw is ook van belang: zwaardere mensen hebben zwaardere en grotere hoepels nodig dan frêle mensen.

Ruby, the anti Barbie

De ideale beginnershoepel komt tot zo’n 5 tot 10 cm hoger dan je navel.

Meten is weten: Omdat en hoepel van flexibel materiaal gemaakt is heeft het geen nut om de doorsnede van een hoepel te meten, de uitkomst zal steeds anders zijn. Meet dus je eigen hoogte, niet die van de hoepel. Meet van de grond af tot 5 cm boven je navel. Vermenigvuldig het aantal cm met 3.14 (dat is het getal Pi wat je gebruikt om de omtrek te berekenen) en de uitkomst is de omtrek van je hoepel. dus jouw eigen hoogte X 3.14 = de omtrek van je hoepel

Voorbeeld: Mijn oefenhoepel is 105 cm hoog, en de omtrek is dus 105 x 3.14 = 330 cm (afgerond).

Dikkere hoepels zijn zwaarder dan dunne hoepels. Voor je eerste oefenhoepel kan je het beste een dikke hoepel kiezen van rond de 500 tot 600 gram. buis  van 25mm doorsnede (80 psi) is hiervoor geschikt. Als je het hoepelen helemaal onder de knie hebt (of beter gezegd bóven de knie) dan kan je over gaan op een lichtere hoepel. De meeste danshoepels wegen tussen de 300 en 400 gram.

Vind je je hoepel toch te licht, dan kan je hem verzwaren door er meer (duct) tape omheen te winden.

Instructies voor het maken en het versieren van je hoepel vind je elders op mijn blog.

Nog een laatste opmerking: hoopdance (hoepeldansen) hoepels hebben niets te maken met hoopfitness hoepels. Hoopdance is kunstjes doen met en beheersing van een lichte, flexibele hoepel. Hoopfitness is de nieuwste fitnessrage, waarbij gebruik wordt gemaakt van verzwaarde hoepels, soms wel tot 2,5 kg, om spieren te trainen en vet te verbranden. Er is echter geen bewijs dat je met hoopfitness meer calorieën verbrand dan met hoopdance. De fitnesshoops zijn vaak gecoat met een dikke laag foam of rubber en niet geschikt voor het doen van kunstjes. Maar het gaat om het lekker bewegen en beide disciplines zijn leuk! Je ziet het verschil in de volgende youtube filmpjes er:

Hoopdance  Hoopfitness

En dan is er ook nog hoopfishness:

 

 

Geef een reactie