de shampoo op de schop

In mijn zoektocht naar parabeen -en toevoegingenvrijer bestaan kom ik heel wat informatie tegen.

Zo schijn je heel goed je tanden stralend wit te kunnen poetsen met bakingsoda, je oksels fris te kunnen houden met bakingsoda, je taart mooi te kunnen laten rijzen met bakingsoda, je erwtjes knalgroen houden met bakingsoda! T’ is overal goed voor. Heel handig dus om een pak in huis te hebben!

Mijn haar wassen met de no poo methode (met bakingsoda), het schuim van zeepnoten of Aleppo zeep vind ik zelf geen eclatant succes geworden (zie mijn andere blogs hierover).


Ik blijf die heerlijke Aleppo zeep met Damascusroos van Najel overigens wel lekker voor mijn body gebruiken, mijn hele badkamer ruikt heerlijk exotisch door. Gisteren heb ik bij steviahouse.nl  weer 4 stukken gekocht! Maar mijn haar hunkert naar iets anders.
Gelukkig komt ook de industrie erachter dat er geld is te verdienen aan ‘natuurlijker’ en daaruit komt een hele reeks producten voort. Het gaat natuurlijk om geld verdienen, en er is dan ook veel kaf onder het koren. Laat je niet bedotten door vage kreten zoals: beste koop, groen,  met natuurlijke ingrediënten, natuurlijk, enz, enz, enz.
Er is maar één goede tip die ik je kan geven en dat is: LEES HET ETIKET!!!
In mijn geval betekent dat dus brilletje mee naar de winkel want die ingrediënten moeten dan wel vermeld worden, maar niemand heeft vastgesteld hoe leesbaar dat dan zou moeten zijn.

Intussen zit ik hier met mijn kleddervette naar bakvet ruikende bos met haar (gisterengewassen met olijfzeep) en wil ik nu wel eens gewoon weer ‘Pam je haar danst‘ haar hebben wat losjes is, lekker ruikt en beweegt in de wind.
Dus maar weer internet opgegaan, en de zoekterm: ‘parabeenvrije shampoo’ ingetikt.
Al snel kom ik op de blog van: beautylab.nl waar mij even haarfijn wordt uitgelegd wat al die chemische zooi met je haar en hoofdhuid doet (dun, droog, slap, stug, jeuk, plat, kleurloos, vet), en die me ook nog alternatieven biedt die door de blogster en haar familie en vrienden 2 weken lang zijn uitgeprobeerd. Veel leuke reacties ook met nóg meer informatie!

Lang verhaal kort: ik koos voor de ‘Yes to carots’ shampoo  zonder parabenen en sulfaten, te koop bij ‘de Tuinen”. Over deze shampoo waren de reacties het meest enthousiast.
En die shampoo ga ik morgenochtend lekker uitproberen! volgens de site hoef je ook geen conditioner meer te gebruiken, maar ik misschien wel want geblondeerd dus flink beschadigd haar.

 

 

 

www.Beautylab.nl biedt een schat aan informatie over dit onderwerp. Hierbij een quote:

“Een tijdje geleden schreef ik een artikel over omstreden cosmetica-ingrediënten waaronder de tensiden SLS (Sodium Lauryl Sulfate) en SLES (Sodium Laureth Sulfate). Deze twee tensiden zijn zeer krachtige reinigers die je huid ‘strippen’ (ontdoen van natuurlijke oliën) resulterend in een droge en geïrriteerde (hoofd)huid.

Door hun moleculaire samenstelling zijn ze ook nog eens in staat de huid binnen te dringen, wat er voor zorgt dat ze veel meer irriterend kunnen zijn dan andere reinigers. Maar, omdat ze lekker goedkoop zijn en enorm veel schuim produceren (want daar houdt de consument nu eenmaal van) worden ze nog wel volop gebruikt in allerlei cosmeticaproducten, van tandpasta tot aan shampoo en douchegel.
  Nu schijnt het ook zo te zijn dat het wassen met sulfaatvrije shampoo’s bevorderlijk is voor krullende lokken. Er bestaat een methode genaamd ‘Curly Girl Method‘ waarbij men eigenlijk shampoo’s bant uit de haarroutine, maar het wassen met milde, sulfaatvrije shampoo’s kan/mag ook. Als je krullen hebt is het zeker even de moeite waard om deze methode door te lezen en uit te proberen, wie weet werkt het ook voor jou!’

8 april 2014 Eerste wasbeurt met Yes to carrots. Uhm… al tijdens het wassen (4 x geshampood voordat alle vet eruit was!) is mijn haar keihard geworden met van die grote verklitte stukken erin. Hier schrik ik van. Naspoelen met appelazijn maakt het nóg erger. Een keratinemaskertje in de punten maakt het weer iets zachter maar levert mij al tijdens het wassen zoveel jeuk op dat ik het weer naspoel met water met bakingsoda. Weg jeuk maar superstug haar. Oké dat was de eerste keer, hopelijk volgende keren beter.

10 april tweede wasbeurt.
Omdat het haar echt raar stug bleef heb ik het nogmaals gewassen. Nu schuimt de shampoo wel, maar oh jeetje mijn haar is echt al tijdens het wassen keihard. Ik weet eigenlijk niet goed wat ik ermee aanmoet, het ligt als een verviltte plak op mijn hoofd. Dan maar week een masker met L’oreal total repair. En ja, daar zitten dus wel parabenen enz in.

Ik vermoed dat mijn haar van het geblondeer een enorme klap heeft gehad, en hoop dat het daar heel geleidelijk van gaat herstellen. De punten zijn echt superdroog en breken ook af. Dit weekeinde ga ik het vertroetelen met een kokosoliepakking.
Foro’s 8 april. Je ziet hoe stug het is, zie je meteen hoe enorm veel haar ik heb, en wat ik er uiteindelijk met de grote keramische krulborstel van heb kunnen maken.

kan mijn vingers er niet meer doorheen halen

kan mijn vingers er niet meer doorheen halen

krulborstel en een beetje keratinespray doen wonderen

keratinespray en krulborstel

Yes to carrots

bosje droog touw

 

 

Update: het is nu 3 mnd later, ik was nog steeds met parabeenvrije shampoo maar ben wel van merk geswitcht. Ik gebruik nu dr. Organic Manuka Honey shampoo en de Royal Jelly conditioner. het ruikt heerlijk nar honing,  mijn haar is inmiddels een stuk zachter geworden en glanst weer. Ik heb echter nog steeds last van die jeukende hoofdhuid, maar begin te vermoeden dat overgang, opvliegers, zweten en eetpatroon daar iets me te maken hebben.

Geef een reactie