Nooit meer dat vieze maandverband: de menstruatiecup

Dit is een blog over ongesteld zijn. Heren, als u dit leest raad ik u aan om NU af te haken want deze blog ga ik het hebben over dingen zoals bloed, bloedklodders, baarmoedermond, ongesteld zijn, menstruatiekramp en van die dingen. U bent dus gewaarschuwd.

krampen

 

doorgelekt

maandelijkse angst van iedere vrouw…

Dames,
Menstrueren, ongesteld zijn, je tante Flow op bezoek hebben, opoe, de maandelijkse vloek, de bloedingen, maandstonde … er zijn een heleboel uitdrukkingen voor het maandelijks terugkerende ellende van ongesteld zijn. Ellende ja, want ondanks de reclamebureaus die je willen laten geloven dat we tijdens ‘die dagen’ blijkbaar huppelend door het leven behoren te gaan, te zwemmen, te trainen, te flirten en juist op die dagen volop van het leven behoren te genieten (als je maar het juiste product of pilletje koopt) is ongesteld zijn gewoon een maandelijks terugkerende bezoeking van bloed, pijn, zweterigheid, vieze luchtjes,  janken, chocolade eten, janken, migraine, rugpijn, buikpijn, hoofdpijn, slaapgebrek, angst voor doorlekken en nog een paar van die ‘fijne’ dingen die mij in ieder geval niet aan het huppelen krijgen. Tampons gebruik ik liever niet want daardoor krijg ik veel meer krampen, maandverband zorgt voor jeuk en schrale lippen, vleugels irriteren mijn liezen en ik doe s’nachts geen oog dicht omdat ik steeds bang ben dat ik doorlek…

ONGESTELD ZIJN is NIET LEUK!!!
Zéker niet in onze moderne samenleving waarin alles maakbaar is, en het dus je eigen schuld is als jij niet fijn wilt meedoen. Vooral dóórgaan! De westerse samenleving is daar tamelijk uniek in. Wij zijn de enige samenleving waar een vrouw tijdens haar menstruatie gewoon maar moet blijven doorknallen terwijl haar lichaam en je kop schreeuwen om rust, om ff gas terugnemen, om thuis blijven met een kruik op je buik.  Bij heel veel volkeren gaan ze hier toch echt anders mee om, mag je als vrouw tijdens die periode bijvoorbeeld lekker apart in een hutje uitrusten,  apart slapen, staan er speciale baden voor je klaar en hoef je even geen brood te bakken, boter te karnen of eten te bereiden. Oh wat zou ik dat heerlijk vinden! Of zo’n heerlijk badritueel als je na 7 dagen weer op de wereld bent: 
Maar nee hoor, bij ons gaat het anders en wordt deze periode altijd meer als iets vervelends gezien, iets waar moppen over getapt mogen worden, iets storends en vooral: iets waar je eigenlijk niet over praat. In ieder geval niet in detail!

Maar dat ga ik nu dus ff wel doen.

Ik ben nu vijftig en ben dus al ruim zesendertig jaar iedere maand ongesteld, tegenwoordig iedere zes tot zeven weken, maar dan wel weer veel heftiger dan vroeger.  Nu ben ik niet heel goed in rekenen, maar zesendertig jaar  á 1 pak maandverband per maand, zit ik zó aan de bijna tweeduizend euro!  En dan reken ik de inlegkruisjes, de tampons, de nachtverbanden en de extra kleding -en beddengoed wasbeurten nog niet eens mee. Of het nieuwe matras dat ik kocht na een hele erge doorlek-nacht. Of die ene jurk waar de bloedvlek nooit meer uit ging. Of de verpeste vakantiedagen. (Want niets zo fijn als op het strand gutsend ongesteld zitten zijn!)  Gemiddeld  genomen wordt een vrouw zo’n 420 keer in haar leven ongesteld. Daarbij gebruik ze tussen de 8.000 en 15.000 tampons en maandverbanden.
In je eentje creëer je in een vrouwenleven dus al snel een flinke afvalcontainer vol met gebruikte tampons en maandverbanden.

titanic

Met z’n allen zijn we bezig de wereld leefbaarder te maken: We scheiden ons afval, laten de kraan niet zomaar lopen, kopen A-label huishoudelijke apparaten, rijden steeds meer in hybride auto’s en zetten zonnepanelen op ons dak. Maar zonder er verder bij na te denken mikken we maand na maand de vuilnisbak vol met vervuilende en deels niet afbreekbare wegwerpartikelen voor eenmalig gebruik. Onnodig.

Zijn maandverband en tampons wel gezond?

cup versus tamponUhm, nou… nee dus. Er zitten chemicaliën, bleekmiddelen en zelf pesticiden in en dat komt dus ook in je edele delen en vandaar je bloedstroom in met alle gezondheidsgevolgen van dien. Als je erbij nadenkt: niet zo fijn dus. Daarbij komt ook nog de chemische bestanddelen die het moderne maandverband en tampon superabsorberend maken en juist door dat superabsorberende kunnen tampons heel gevaarlijk zijn: toxischeshocksyndroom.
Een aantal jaren geleden begon men mandverband te parfumeren, sindsdien is er geen ongeparfumeerd maandverband of inlegkruisje meer te vinden in de winkels. Maar zeg nou zelf, waarom moet mijn kruis ruiken naar Aloe Vera, avocado of Lindenbloesem? Onze make-up willen we allang niet meer geparfumeerd, waarom dan wel iets wat we op onze meest kwetsbare huid dragen? Men linkt zelfs bepaalde vormen van baarmoederhals kanker aan deze chemicaliën en bewezen is dat het vaginale schimmels en afscheiding veroorzaakt. Allemaal niet zo fijn dus.

Er is een alternatief voor al die ellende: de menstruatiecup
Nu zul je denken: ‘wat is dát nou voor iets raars’…  net als de reacties die mijn oma Jopie kreeg toen ze rond 1940 van uitwasbare damesdoeken overging op de nieuwste revolutie in damesverbanden: de Interna, een van de eerste tamponsoorten, die zij makkelijk kon verkrijgen via de drogisterij waar zij toen werkte. Grappig genoeg bestaan menstruatiecups al sinds 1930!
Ze zijn ook veel goedkoper dan de gangbare wegwerpproducten want binnen een paar maanden heb je de kosten (€15,- voor een meLuna, €30,-voor een Divacup) eruit. Dus behalve voor je lijf en het milieu is het óók nog eens beter voor je portemonnee.

Iets nieuws is even wennen. Maar eerlijk gezegd is die cup gewoon heel erg logisch!

meluna-colors-10

Nieuwsgierig geworden door posts van dames in een gezondheidsforum op facebook ben ik gaan googelen, kocht drie cycli geleden een MeLuna cupje bij Cute cotton, ben het gaan uitproberen en sindsdien  staat het restantje maandverband wat ik nog had onaangeroerd in de kast stof te vangen. Ik heb de kleinste maat aangeschaft, want gebruikte, áls ik er al eens een tampon gebruikte, altijd een mini. (met pijn en moeite). Maar die kleinste cup blijkt ook voor mij dus echt te klein, dus ik ga over op medium.
Ik vond die cups er op plaatjes best groot uitzien, maar als je ze naast regular tampons legt blijken ze eigenlijk net zo groot. p.s. Dat staafje aan de onderkant is zo lang gelaten zodat  je dat t.z.t. op je eigen maat kunt afknippen.

and_tampons

Voordelen:

  • Je voelt hem niet zitten (nee, echt niet)
  • Geen nare luchtjes
  • Geen lekkage, ook niet als je slaapt,  dus:
  • lekker de hele nacht doorslapen
  • Geen enge ziektes
  • Sauna, zwemmen, sporten: kan allemaal
  • Eenmalige aanschaf want de cup gaat 15 jaar mee!
  • Besparing van zo’n 600,- per 10 jaar
  • Veel beter voor het milieu

Enige nadeelt(tje)
Het inbrengen. Ik ben daar dus gewoon niet zo goed in, ook niet met tampons. Daar moet je dus inderdaad even handigheid in krijgen, vergelijkbaar met toen je ooit je eerste tampons ging gebruiken. Tampons daar heb ik nooit aan kunnen wennen, aan de MeLuna cup wél! En lukt het inbrengen ook na een beetje oefenen niet, dan heb ik een oplossing in mijn volgende blog.

Kom op dames, als je eenmaal doorhebt hoe het werkt ben je verkocht en wil je nooit meer terug naar die vieze tampons en maandverbanden, de pijn en het doorlek-gevaar.

Ik zeg:

DOEN!

Linkjes voor meer info:

http://www.intimina.com/en/lily_cups

http://www.cutecotton.nl/meluna-menstruatiecups.html

http://www.bright.nl/inklapbare-menstruatiecup-vervangt-1625-tampons

 

 

Geef een reactie